CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bor Şeker Fabrikası’nın yangından mal kaçırır gibi apar topar satıldığını belirterek, “Bir bakkal dükkanı bile bu şekilde haraç-mezat satılmaz. Fabrikayı satın alan cumhurbaşkanının Rizeli doğuş çay  burayı çalıştırmaya mı aldı yoksa kapatmak için mi aldı süreç içinde göreceğiz” dedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde ihalesi gerçekleştirilerek satılan ilk fabrika olan Bor Şeker Fabrikası’nı 336 Milyon TL karşılığında satın alan Doğuş Yiyecek İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ’nin Rizeli sahibinin, 2019 seçimlerinden çıkacak sonuca göre fabrikayı kapatabileceğini söyledi. 

FABRİKALARIN KADERİ 2019 SEÇİMİNE BAĞLI 

Bor Şeker Fabrikası’nı ihaleyle satın alan firmanın sahibinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hemşerisi olduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Bu satıştaki amaç;  şeker fabrikalarının yaşaması değil,  kapatılarak ülkenin sağlık açısından ciddi riskler oluşturan nişasta bazlı şeker (NBŞ) ve yoğunlaştırılmış tatlandırıcılara mahkum etmektir. Fabrikalar kapanacak, pancar üretimi duracak, çiftçi perişan olacak ama yabancı lobiler, ülkemizde NBŞ satacak. Fabrikaların kaderi 2019 seçimlerinin sabahında belli olacaktır. Seçimin sonuçlarına göre bu fabrikaların kapatılması gündeme gelebilir Bu nedenle fabrikanın açık kalmasını , pancar çiftçiliği devamı için dahi CHP oy verilmesi gerekir” dedi. 

 

KAPANMASI İÇİN SATIYORLAR 

Şeker Fabrikalarının 2019 seçimlerinden sonra da yaşamasının CHP’nin iktidar olursa olası olacağını söyleyen  Ömer Fethi Gürer, “AKP 15 yıllık iktidarı döneminde, cumhuriyetimizin kazanımlarını tek tek satıldı. Şimdi de şeker fabrikalarına göz diktiler. Bu satıştaki amacın, devletin kasasına bir gelir elde etmek, fabrikalarının modernizasyonunu sağlamak, pancar üreticisinin yanında olmak değil, ülkenin NBŞ’ye ve yoğunlaştırılmış tatlandırıcılara teslim etmek olduğu net bir şekilde belli oluyor. NBŞ kotası bazı ülkelerde sıfırken, Ülkemizde kısa bir süre öncesine kadar yüzde 10’dan yüzde 5’e çekildi. Ancak Bakanlar Kurulu’nda NBŞ kotasının artı ve eksi yüzde 50 seviyesini getirme yetkisi var. Yarın bir gün yüzde 5 olan kota yeniden yükseltilebilir. Bu nedenle 2019 yılında yapılacak seçimler, cumhuriyetimiz için, demokrasimiz için, cumhuriyetimizin kazanımları için çok önemli. Bu gün kapatılmak için satılan şeker fabrikaları, CHP iktidarında yeniden kamulaştırılacaktır” diye konuştu. 

ŞEKER FABRİKALARININ SATIŞI DAHA ÖNCE İKİ KEZ İPTAL EDİLMİŞTİ. 

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Bor Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi ihalesinin adeta yangından mal kaçırır gibi yapıldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “sanki  dükkan satıyorlar. Özelleştirme kararı alınıp 40 gün içinde Bor Şeker Fabrikasını sattılar. Şeker fabrikalarıyla ilgili daha önce de özelleştirme kararı alınıp ihale süreci gerçekleştirilmişti ama süreç aylar sürmüştü. Bilindiği gibi 2011 yılında yapılan ihalede C portföyündeki Kastamonu, Yozgat, Kırşehir, Turhal ve Çorum şeker fabrikaları 656 milyon dolar, B portföyündeki Elazığ, Malatya, Erzincan, Elbistan şeker fabrikaları da 265 milyon 500 bin dolara satılmış, 10 fabrikanın bedeli yaklaşık 922 milyon doları bulmuştu. Ancak Danıştay ihaleyi iptal etmişti. 

Bu kez 2012 yılında yeniden özelleştirme kararı alındı ve satışa çıkarılan fabrika sayısı 14’e çıkarıldı.  Bugün 336 milyon TL’ye satılan Bor Şeker Fabrikası için de 2012 yılında 125 milyon dolar (Yaklaşık 600 milyon TL) bedel biçilmişti. Bu ihale de Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile iptal edilmişti. 

Daha önce iki kez iptal edilen şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamında satılması maalesef bu kez tekrarlandı ve Bor ve çevresindeki onbinlerce çiftçi, esnaf, işçi ve halkın göz bebeği olan şeker fabrikası, cumhurbaşkanının Rizeli hemşerisinin firmasına satıldı” dedi. 

Bu arada bünyesinde Doğuş Çay, Patos, Çerezos, Cipso gibi markalar bulunduran Doğuş Yiyecek İçecek AŞ’nin 336 milyon TL teklif vererek satın aldığı Bor Şeker Fabrikası’nın satış ihalesin yapılığı CHP’li milletvekilleri alınmak istenmedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, CHP'lilere ihaleyi sağlıksız hale getirdiklerini söyleyince, vekiller "Neyi kimden gizliyorsunuz? Bizim gelmemiz sizi neden rahatsız etti? Biz mi ihaleyi sağlıksız hale getiriyoruz?" dediler.

Salonda CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal,CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, CHP Parti Meclis üyesi Semra Dinçer ile Niğde ve Kırşehir'den hem partililer hem de çiftçiler yer aldı. 

Editör: TE Bilişim