Niğde bakkallar ve bayiler odası başkanı Şinasi Göktepe; “Ülke genelinde marketçilik zincirine sahip olan ulusal marketlerle, Niğde’de birçok yerde şubesi bulunan yerel marketler arasındaki pazar savaşı gittikçe büyüdüğünü belirtti.

Niğde’de son yıllarda artış gösteren büyük market sayısı, tartışmaları da beraberinde getirdiğini belirten Göktepe; “ Aralarında Türkiye’nin perakende devi ulusal marketlerinde bulunduğu Niğde’de yerel marketlerle büyük marketler kıyasıya rekabet içinde. Ülke genelinde olduğu gibi Niğde’de de sayısı artan büyük marketlerin tüketiciye ve Niğde ekonomisine neler kazandırdığı tartışılırken, bu rekabetten zarar gören kesim ise şüphesiz mahallenin bakkalı oldu. Yerel ve ulusal büyük marketlerin bulunduğu Niğde’de devlerin arasında kalan bakkallar kepenk indirmemek için adeta direniyor. Vatandaşa göre süper marketlerin kaliteyi arttırdığı düşünülürken, bakkallar ise haksız rekabetten yakınıyor.  Niğde’deki market sayısı arttıkça, bir markete düşen kişi sayısı da hızla düşüyor. Herhangi bir hukuki ve yasal düzenleme olmadığı için son yıllarda hızlı bir şekilde artan büyük market sayısı, kent nüfusuna oranla çok daha hızlı bir yükseliş gösterdi” diye konuştu.

Sayısı artan marketlerin kent nüfusuna oranla haksız bir rekabeti beraberinde getirdiğini savunan ve bu rekabetten zarar gören bakkallar kepenk indirmemek için direniyor diyen Göktepe; “ Son 10 yıl içinde, dev marketlerle rekabet edebilme gücünü kaybeden bakkalların bulunduğu mahallede sahip olduğu müşteri potansiyeli de neredeyse tamamen yok olma noktasına geldi. Geçmişte gıda sektöründeki hemen her kalemin satışının yapıldığı orta ve küçük düzeydeki marketler, artık sadece ekmek, gazete ve sigara gibi günlük rutin satışlarla ayakta durmaya çalışıyor. Toptan mal alıp daha uygun fiyata satan büyük marketlere karşın herhangi bir uygulama içine girmeyen bakkallar, böyle devam ederse bulunduğu mahalledeki müşteri potansiyeli de tamamen büyük marketlerin eline geçecek gibi görünüyor” dedi. 

Konuyla ilgili bilgi veren Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe, Niğde merkez başta olmak üzere mahallelerde bile faaliyet göstermeye başlayan süpermarketlerin açılmasının kendi odasına bağlı esnafı bitirme noktasına getirdiğini ifade etti.

Göktepe, şehrin her tarafında açılmaya başlayan marketlerden dolayı ayda ortalama 20 ila 30 arasında bakkal esnafının iş yerlerini terki ettiğini belirterek,” Parası olan ben de bir market açayım düşüncesini yanlış görüyorum. Gidişatın bakkal esnafını bitirme noktasına getirmiştir. Çeşitli girişimlerimiz olmasına rağmen gerekli neticeyi alamadık. Bir bakkal esnafının bitmesi demek onlarca kişinin aç ve işsiz kalması demektir’’ şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim