Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Başbakan Binali Yıldırım’ın patateste ton başına 75 TL verilen teşvikle beraber yurt dışı ihracatlarının arttığını söyledi. 

Niğde Ziraat Odası Başkan Veli Kenar, teşvik sonrası tüccarların Niğde ve Nevşehir’de depolarda bulunan 750 bin ton patatesin Suriye, Irak, Azerbaycan, Gürcistan ülkelerine ihracatlara başlandığını belirtti. Başkan Veli Kenar, “ Bir süredir patatesle alakalı teşvik konusunda bir çabamız vardı. Geçtiğimiz cumartesi günü Başbakanımız Nevşehir’e geldiğinde bizlere müjdeli haberi verdi. Müjdeli haberi verince bile burada çiftçilerimizi, tüccarlarımızı rahatlatmış oldu. Çünkü patatesteki tonajına 50 dolar gibi bir teşvik’inde talepte bulunmuştuk. Sağ olsun teşviği yarı yarıya verdiler. 75 lira gibi bir teşvik verilmiş oldu. Buda çiftçilerimiz ve tüccarlarımız rahatlatmış olacak. Teşviğin verilme amacı sadece tüccarların ton başına ihracata gönderdiği patateslerde bulunmaktadır. Buda ihracatçının patatesin devletten geleceği 75 TL’yi baz alarak burada maliyetini direk Suriye, Irak, Azerbaycan ve Gürcistan gibi yakın sınır bölgelerine aktarması, götürmesi olarak değerlendiriliyor. 70 kuruşluk desteğin ne işe yarayacak diye bu çiftçilerim tedirgin olabilirler. Patates 40 kuruştan 30 kuruşa düşmüş 75 kuruş çok bir şey değilmiş gibi görünüyor ama tüccar aldığı fiyata satsa bile bir kazanç etmiş oluyor. Tücarlar günlük ticareti hızlandırıyor. Eskiden 1 Tır patates gidiyordu ama bu teşvikler 3-4 tır patates satılmaya başlandı” diye konuştu.


Teşvikle birlikte depolardaki patates boşalacak
Teşvikle birlikte çiftçilerin depolarda bulunan patateslerini satacağını ifade eden Kenar, “Bölgede patates çillenmeye başlamıştı. Teşvikle birlikte patatesin para etmesinden daha çok depolarda patatesimiz kalmayacak diye düşünüyorum. Geçen haftalarda 400 bin tona yakın patates vardı Niğde’de, Nevşehir’de ise 350 bin ton civarında patates depolarda bekliyordu. Toplamda 750 bin ton patates teşvikle birlikte bu patatesler pazarlanmış olacak. 2 ay sonra Adana patatesi çıkacak, bu patates bitmeden stoklarımız azalacak. Teşvikten dolayı Sayın Başbakanımızıa, Milletvekillerimize, Valimize ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum.''diye konuştu.


 
Editör: TE Bilişim