Niğde Defterdarı Cabir Döner, hazineye ait tarım arazilerinin satışı hakkında kanun kapsamında 2/B taşınmazlarının doğrudan satış işlemlerine başvuru süresinin Bakanlar Kurulu kararıyla 28 Ocak 2013 tarihine kadar uzatıldığını söyledi.

Defterdar Cabir Döner; “6292 Sayılı Kanun uyarınca Kadastro Müdürlüklerince belirlenen hak sahipleri, 2/B kapsamında kalan taşınmazlarını rayiç bedel üzerinden % 44 oranında indirim yapılarak rayiç bedelin % 56’sı oranında bedel ödeyerek ve son 5 yılda ödediği ecrimisil bedellerin de satış bedelinden düşülerek satın alabilecek, kullandığı arazinin tapulu sahibi olabilecektir” dedi.

Niğde Defterdarı Cabir Döner, hazineye ait tarım arazilerinin satışı hakkında kanun kapsamında 2/B taşınmazlarının doğrudan satış işlemlerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

“Satın alma talebinde bulunulmaması halinde ise; sonunda kullanıcılar doğrudan satın alma hakkını kaybedecek, bu kanunla getirilen kolaylıklardan yararlanamayacakları gibi taşınmazlar üzerindeki 2/B şerhi kaldırılarak kullandıkları taşınmazlardan tahliye edilecek ve kullandıkları taşınmazlar 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesine göre Açık Teklif Usulü ile satışa çıkartılacak.

Hak sahibi vatandaşlarımızın mağdur olmamaları ve bu tarihi fırsattan yararlanmaları açısından mutlaka süresi içinde başvurulması gerekmekte, başvuru yapmakla birlikte 28 Ocak 2013 Pazartesi gününe kadar başvuru bedelini yatırmayan hak sahipleri ile akdi haleflerin de başvuru bedellerini belirtilen süre sonuna kadar yatırmaları gerekmektedir.

Kadastro tutanaklarında ismi geçen kişilerin isimleri, anne-baba isimleri, taşınmaz bilgileri ve başvuru bedellerini gösterir listeler Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü, Malmüdürlüğü, ilgili Muhtarlık binaları ve Defterdarlık http://www.nigdedefterdarligi.gov.tr Web sitesinde ilan edildi.

Süresi içerisinde olması ve başvuru şartlarını taşıması kaydıyla, hak sahibi olunan 2/B taşınmazlarını satın alma talepleri, taşınmazın bulunduğu yer Malmüdürlüğü veya Defterdarlık ile başka yerde bulunan Malmüdürlüğü veya Defterdarlığa yapılan başvurular da kabul edilecek.

Başvuru sırasında gereken belgeler şunlardır: Başvuru dilekçesi, Nüfus cüzdanı fotokopisi, Başvuru bedelinin yatırılmışsa ilişkin belge veya makbuz, Başvuru bedeli yatırılmadı ise taahhütname, Varsa ecrimisil bedeli ödendiğine ilişkin belge örneği, Kanuni mirasçılardan veraset ilamı belgesinin onaylı örneği, Akdi haleflerden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenmiş hak sahibi veya mirasçılardan alınmış noter tasdikli yazılı muvafakat, Tüzel kişiler için ayrıca gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi.

Başvuru işlemlerinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için hak sahiplerinin başvuru sırasında gerekli tüm belgeleri tam olarak ibraz etmeleri ve başvuru dilekçesinin eksiksiz olarak doldurmaları önem arz etmektedir.

Hak sahiplerine ve kamuoyuna duyurulur.”



Editör: TE Bilişim