Niğde Defterdarı Cabir Döner, mükelleflerin 01 Ocak 2012 -31 Aralık 2012 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 2013 yılının Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr sitesinde kendi adlarına doldurulmuş olan beyannamelerini onaylamak suretiyle ya da verilerde uyumsuzluk var ise giderilmek suretiyle beyannamelerini vermeleri gerektiğini belirterek; “Beyanname normal olarak mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine verilmelidir” dedi.

Defterdar Cabir Döner; “Mükellefler beyannamelerini istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu parola ve şifreyi kullanmak suretiyle elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir. Beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi Mart ve Temmuz 2013 aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenebilecektir” diye konuştu.

Niğde Defterdarı Cabir Döner, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

“Gayrimenkul sermaye iradı elde edenlere mart ayının yaklaşması nedeniyle cezalı duruma düşmemeleri için bu konudaki açıklamalarımızı dikkate almalarının mükelleflerimizin (vatandaşlarımızın) menfaati gereği olduğunu hatırlatmak isteriz.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun sistematiği içerisinde Türkiye de faaliyet gösteren yerli veya yabancı gerçek kişilerce elde edilen ve yine aynı Kanunun 70 inci maddesinin 1 inci fıkrası hükmüne göre; Arazi, bina, maden suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri, kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iradlar gayrimenkul sermaye iradıdır.

Gelir Vergisi Kanununun 92 inci maddesine göre gerçek kişiler yıllık gelir vergisi beyannamesi ile gelirlerini beyan etmek zorundadırlar. Bu kapsamda olmak üzere GVK gerçek kişilerin vergilendirilmesinde beyan esasını benimsemiştir. Ancak, bazı durumlarda tevkif suretiyle vergilendirme de gelir vergisi mükellefleri açısından nihai vergilendirme yerine geçebilmektedir.

Türkiye’de bulunan gayrimenkullerden kira geliri elde eden yerli ve yabancı gerçek kişiler açısından gayrimenkul sermaye iradı elde edenler, yine aynı kanunun 71 inci maddesindeki gayri safi hasılattan, iradın sağlanması ve idamesi için yapılan giderlerin indirilmesinden sonraki kalan müspet farktan sonrası safi irad üzerinden beyanda bulunmaları gerekir.

Gayrimenkul sermaye iradlarının ticari veya zirai bir işletme bünyesinde elde edilmesi durumunda vergilendirilmesi bunların ticari veya zirai kazancın tespitine yönelik hükümlere göre hesaplanacaktır.

Gelir vergisi kanununun uygulanmasında gayrimenkul sahiplerinin bir de gayri safi hasılattan indirebilecekleri götürü giderler vardır. Götürü gider maktu bir oran şeklinde belirlenmiştir. Bu oran hâsılatlarından %25 ini götürü olarak indirebilmektedir.

Götürü olarak tespit edilen giderlerin veya gerçek giderlerin indirime tabi tutulması mükelleflerin seçim hakkına bağlıdır. Mükellefler sahip olduğu tercih hakkını götürü olarak belirlediklerinde bu haktan iki yıl geçmedikçe feragat edemezler.

Mesken kira geliri elde eden kişilerin yıllık olarak tespit edilen kira gelirlerinin 2013 yılı için 3.000TL altında olması halinde beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır. İstisna tutarının üzerinde mesken kira geliri elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirlerinden istisna tutarın düşülmesi gerekmektedir.

İstisna haddi üzerinde hâsılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde bu istisnadan yararlanılamaz. Diğer yandan bir şahıs sahibi olduğu birden fazla konutu mesken olarak kiraya vermesi durumunda istisna elde edilen kira gelirlerinin toplam tutarı üzerinden bir kez uygulanabilecektir.”



Editör: TE Bilişim