Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Niğde’ye gelerek Niğde İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şuayip Demirkol’u makamında ziyarette bulundu.


Ziyarette birlik üyeleri ile de bir araya gelen Genel Başkan Nihat Çelik, yetiştiricilerin sıkıntılarını ve isteklerini dinledi.

Sohbet eşliğinde geçen ziyarette açıklamalarda bulunan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, ‘‘Sektörümüz önemli bir sektör. Hem insanların sağlıklı beslenmesi, hem de bizim özellikle ihracatçı bir firmamız olması durumuna gelmemiz için stratejik sektörü temsil etmeninde mutluluğunu yaşıyoruz. Ben Niğde’ye ziyaretim ani oldu. Planlı olarak ziyarete gelmedim. Plansız bir şekilde ziyarete gelmeme rağmen buradaki üyelerimiz büyük ilgi gösterdiler. Ben buradakilere de teşekkür ediyorum. Birliklerimizin sıkıntıları oluyor bu sıkıntıları da birlikleri gezdiğimde bana iletiyorlar. Sorunlar illa ki vardır. Bu sorunlarımıza bakanlık çok duyarlı çözüm noktasında çok büyük yardımcı oluyorlar.’’ Dedi.

Birlik olarak yetiştiricilerin sorunları hakkında da konuşan Genel Başkan Nihat Çelik, ‘‘Kısmen sorunlarımız vardır. Bu sorunların başında hayvan başına alınan 25 liralık koyun desteği para yardımı alıyoruz. Bu para hesabına geçtiği zaman tarım desteği olarak gözüküyor ve hayvan yetiştiricimiz Bağ-Kur yatırmak zorunda kalıyor. Bunun yanlış bir uygulamadır. Böyle olunca da çoğu yetiştiricimiz birlikten ayrılmak zorunda kalıyor. Bu yüzden de hayvan yetiştiremediğimiz dışardan hayvan ithal etmek zorunda kalıyoruz. Hükümetimiz bu uygulamayı tekrardan gözden geçirmesi gerekiyor’’ dedi.

Çoban sıkıntısının Afgan çobanların gidereceğine de vurgu yapan Başkan Çelik, ‘‘Bu sektörün şaha kaldırabilmek için çoban eksikliğini gidermemiz gerekiyor. Çoban sorunu çözülürse yasal sınırlar çerçevesinde Afgan çobanlarda çalıştırılması konusunda çalışmasına izin ve olanak sağlanırsa çobanlık sıkıntısı çözülecektir. Türkiye’de hayal edemediğin insanlarda hayvan yetiştiriciliği yapacaktır. Çünkü Türkiye’nin coğrafyası küçük baş hayvancılık coğrafyasıdır. Bu yüzden bizim üretmemiz lazımdır. Bizim ithalat ederek değil de ihracat ederek gelişmemiz gerekiyor.’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim