Sürdürülebilirlik anlayışını tüm süreçlerine entegre eden ÇİMSA, bugüne kadar hayata geçirdiği projelerin somut sonuçlarını paylaştığı 2012 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı.


Çimsa Genel Müdürü
 Mehmet Hacıkamiloğlu, 5 yıllık dönemde toplam 115 milyon TL çevre yatırımı yapıldığını, bunun 106 milyon TL’sinin son 3 yılda gerçekleştirildiğini söyledi.

Hacıkamiloğlu, “2010 yılından itibaren başlayan sürdürülebilirlik yönetimi çalışmalarımızın, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olması konusunda önemli bir mesafe aldığımızı düşünüyoruz. Gelecek 10 yıllık dönem için belirlediğimiz dört öncelikli hedefin tümü, sürdürülebilirlik çalışmalarımızı destekliyor” diye konuştu.

Çimento sektörünün önemli bir oyuncusu olarak daha yaşanabilir dünya için de sorumluluk üstlenen Çimsa, sektördeki ilk GRI A+ onaylı sürdürülebilirlik raporunu yayımladı.

Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2010 yılından bu yana yürüttükleri çalışmalarla sürdürülebilirlik yönetiminin kurumsal kültürün ayrılmaz bir parçası olması konusunda önemli yol aldıklarını söyledi.

Son 5 yılda 115 milyon TL çevre yatırımı yaptıklarını, bunun 106 milyon TL’sinin 2009-2012 yılları arasında gerçekleştiğini belirten Hacıkamiloğlu, “Son dönemdeki yatırımlarımız arasında; Mersin 1. ve 2. üretim tesislerindeki Atık Gazdan Elektrik Üretim Projesi, Eskişehir 2. üretim hattında kurulmuş olan Hot Disc Otomatik Atık Besleme Sistemi ve ATY (Atıktan Türetilmiş Yakıt) Hazırlama Tesisi, Kayseri fabrikası döner fırın elektrofiltrelerinin torbalı filtrelere dönüşümü, çimento, hazır beton ve agrega tesislerimizde tozsuzlaştırma ve çevre yatırımları öne çıkıyor” diye konuştu. 

2012 Sürdürülebilirlik Raporu A+ onaylı yayımlandı

Çimsa’nın sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarında kaydettiği ilerlemeyi şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştığını vurgulayan Genel Müdür Hacıkamiloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda, 2012 yılına ilişkin raporumuz, GRI A+ onaylı olarak yayımlandı. Bu, çimento sektörü için bir ilk ve Çimsa olarak çalışmalarımızı ayrı bir platforma taşıyor. Raporumuzun ‘+’ seviyesinde olması, şirketimizin sürdürülebilirlikle ilgili tüm performans gerçekleşmelerinin dış denetimden başarılı bir şekilde geçmiş olduğunu gösteriyor. Bununla da yetinmeyerek, 2014 yılı sonrasında ise Entegre Raporlamaya geçmeyi hedefliyoruz.”

2014 hedefleri arasında fosil yakıt kullanımının, emisyonların, ortam tozlarının azaltılması ile maden ocaklarının rehabilite edilmesi bulunduğunu açıklayan Hacıkamiloğlu, “Gelecek 10 yıllık dönem için belirlediğimiz dört öncelikli hedefin tümü, sürdürülebilirlik çalışmalarımızı destekliyor” dedi.

Çimsa neler başardı?

  •            Gri çimento spesifik CO2 emisyonu 701 kg CO2/ton seviyesine geldi.

  • Spesifik toz emisyonu %60 azalarak 61 G/T klinker seviyesinden 25 G/T klinker seviyesine geldi.
  • Spesifik Nox emisyonu %15 azalarak 1242 G/T klinker seviyesinden 1227 G/T klinker seviyesine geldi.
  • Geri dönüştürülen atık miktarı 2,3 kat artarak 2012’de 1200 ton/yıl seviyelerine ulaştı. Ayrıca evsel atık oranı da 4 kat arttı.
  • Çimsa ve alt işveren çalışanlarına 2012 yılında toplam 20.750 saat/yıl İş Sağlığı ve Güvenliği (ISG)  eğitimleri verildi. Son 5 yılda 993 saat/yıldan bu rakama ulaşıldı.
  • Spesifik termik enerji tüketimi %4 azalarak 3420 mj/klinkerden 3292 mj/klinler seviyesine düşürüldü.

Çimsa’nın gelecek hedefleri

  • 2010 yılında ortalama olarak %3,36 düzeyinde gerçekleşen atık ile ikame edilen yakıt oranı değerinin, 2020 yılında %10,6 seviyesine ulaşması hedefleniyor.
  •  Toz salınım değerleri konusunda yapılan torbalı filtre yatırımlarıyla kanunlara uyumun ötesinde bir hedefe ulaşıldı. Toz NOx değerleri on-line olarak da izleniyor. 2012 yılında fırınların izlenebilirlik oranı %57 seviyesindedir. 2020 yılında %100’e ulaşılmış olması hedefleniyor.
  • Rehabilite edilen alan miktarı 2012 yılında 11,5Ha olarak geçekleşti. 2020 yılında 16Ha’a ulaşılması hedefleniyor.
  • Agrega faaliyetlerinde ortam tozlarının azaltılması için tesis üstlerinin kapatılması yatırımları yapılıyor. Üstü kapalı tesisi oranı 2012’de %75 seviyesinde iken 2020’de %100’e ulaşılması hedefleniyor.

 

                                  Çimsa 2014’te iki temel birden atacak

Çimsa’nın yeni atılımlarla çimento sektöründeki konumunu her geçen gün güçlendirdiğini ifade eden Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu,  2014’te operasyonel performansı sürdürülebilir kılacak çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Afyon Çimento Fabrikası Taşınması ve Modernizasyonu Projesi kapsamında şehir dışında yeni ve modern bir fabrika kurmak üzere yatırım planlarını tamamladıklarını belirten Hacıkamiloğlu, 150 milyon dolara mal olacak fabrikanın temelinin ilkbaharda atılacağını ve 2016 yılı başında devreye alınmasının planlandığını dile getirdi.

Çimsa, Eskişehir Fabrikası’nın idari binasını da Yeşil Bina olarak yeniden inşa edecek ve bu binanın temeli de 2014 yılında atılacak.

Çimsa hakkında

Türk sanayisinin önde gelen kuruluşları arasında yer alan Çimsa, 1972 yılında kurulmuştur. Çimsa bugün, Mersin, Eskişehir, Kayseri, Niğde ve Afyonkarahisar’da bulunan 5 entegre fabrikası, Ankara’da bulunan bir öğütme tesisi, Marmara terminali ve Malatya Çimento Paketleme tesisiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

Beyaz çimento alanında dünyanın ilk iki markasından biri olan Çimsa, Hamburg (Almanya), Trieste (İtalya), Sevilla ve Alicante (İspanya), Gazimagusa (KKTC), Köstence (Romanya) ve Novorossiysk’de (Rusya) bulunan terminalleriyle uluslararası bir çimento üreticisidir.

Çimsa, pazar odaklı yaklaşımı ve geniş dağıtım ağıyla müşterilerinin ürün ve hizmet ihtiyaçlarını eksiksiz ve zamanında karşılamaktadır. Paydaşlarının güvenilir bir iş ortağı olarak, gelecek nesillere uzanacak yaşam alanları ve altyapıları için gerekli malzemeleri sağlamaktadır.

Çimsa, gri çimentonun yanı sıra ürettiği beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimentosu gibi özel ürünlerle de inovasyon konusunda Türk çimento ve yapı malzemeleri sektörüne öncülük etmektedir.

Tüm paydaşlarına değer yaratan ve karlı büyümeye odaklanan Çimsa, bunu gelecekte de sürdürmeyi hedeflemektedir.




Editör: TE Bilişim