Niğde’de patatese alternatif ürün olarak dikilen Çilek Bahçesine, “Çilek Bahçe Günü” adı altında gezi düzenlendi.

Geziye, Niğde Vali Yardımcıları Hacı İbrahim TÜRKOĞLU, Mustafa KARACA, İl Genel Meclis  Başkanı Mahmut PEŞİN, Bor Garnizon Komutanı Fatih DAĞLI, Bor Kaymakamı Abdullah KÜÇÜK, Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar YEŞİLTAŞ, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali NEBOL,  kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

İl Genel Meclis Başkanı Mahmut PEŞİN:  Alternatif Tarıma Önem Veriyoruz


            Çilek üretim sahasının gezilmesinin ardın İl Genel Meclis Başkanı Mahmut PEŞİN alternatif ürün ve il özel idaresinin alternatif ürüne verdiği katkılar hakkında bir açıklamada bulundu. Meclis başkanı PEŞİN konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları kaydetti;

            "Yaptığı tüm faaliyetlerinin merkezine insanımızın mutluluğunu, refahını ve kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın ekonomik kalkınmasını sağlamayı hedef alan Niğde İl Özel idaremiz;

            Hizmet ağı içindeki köylerimizin yol, su, kanalizasyon gibi altyapı yatırımları ile birlikte göletler, sulama tesisleri, parklar, okullar, sosyal tesisler yaptığı gibi vatandaşlarımızın ekonomilerinin güçlenmesi için diğer kamu kurumları ile iş birliği yaparak çeşitli yatırımları ve hibe desteği hizmetlerini yerine getirmektedir.   Bu iş birliği kaynak sağlayarak veya hizmet satın alarak yapılmaktadır.



            Bu bağlamda, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne Niğde İl Özel İdaresi’nden 2013 yılında 500.000,00 TL kaynak aktarılmıştır. Bu kaynak ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz 1.041 çiftçimize 26.000 dekarlık alanda Yonca, Mısır, Fiğ,  Çekirdek Kabağı,  Nohut,  Kuru Fasulye,  Barbunya, Ayçiçeği ekimi yapması için ekonomik destek vermiş,   Hayvan Küpesi , Hayvan  Aşısı  ve  Koç Dağıtımı yapmıştır. Bu destek sayesinde ilimiz çiftçileri  15.520.000 TL’lik kazanç elde etmişlerdir. 

            Yine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne Niğde İl Özel İdaresi’nin 2014 yılı bütçesinden 1.000.000,00 TL kaynak aktarılmıştır. Bu kaynak ile 1.300 çiftçimize 28.697 dekarlık alanda Yonca, Mısır, Fiğ,  Çekirdek Kabağı,  Nohut,  Kuru Fasulye, Barbunya, Çilek, Kiraz, Ceviz, Armut,  Karpuz,  Aspir,  Ayçiçeği  ekimi yapması için destek vermiş,   Hayvan Aşısı, Hayvan Küpesi , Arı Kovanı, Koç Dağıtımı yapmıştır.

            Özellikle ilimizde patates ekimi yoğun çiftçilik faaliyetinden çiftçilerimizi daha fazla ekonomik gelir elde edecekleri alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek için İl Özel İdaremiz’in sağladığı kaynak ile 2013 yılında 20 dekar, 2014 yılında ise 56 dekar olmak üzere toplam 76 dekarlık alana  yaklaşık 400.000 adet çilek fidanı dikilmiştir.

            Bor İlçesinden 3 çiftçimiz 45 dekar,

            Altunhisar İlçesinden 5 çiftçimiz 25 dekar,

            Çamardı İlçesinden 2 çiftçimiz 6 dekar alanı %90 hibe desteği ile 2014 yılında çilek ekimi yapmışlardır.

            Ayrıca Altunhisar Kaymakamlığı Kaynağı ile %50 hibe desteği ile 10 Dekar çilek bahçesi ve
            Özel Sektörden bir firmanın %100 hibe desteği ile 10 Dekar çilek bahçesi oluşturulmuştur.


            İlimizin gelişmesine ivme kazandıran bu faaliyetler için kaynak temin ederek Özel İdaremize Ulaştıran başta Milletvekillerimiz Sayın Alpaslan KAVAKLIOĞLU ve Ömer SELVİ’ye; Köylerimiz şehir olsun, bir karış toprak boş yatmasın, bir damla su boşa akmasın projeleri ile İl Genel Meclisimize azmi ve gayretleri ile ışık tutan çok değerli Valimiz Sayın Necmettin KILIÇ’a, Kaymakamlarımıza, İlimizin gelişmesi için yoğun mesai ortaya koyan mesai arkadaşlarım İl Genel Meclis Üyelerine, Başarılı çalışmaları ile Özel idareler arasında ilk sıralarda yer almamızı sağlayan başta Genel Sekreterimiz Ali NEBOL Bey’in nezdinde tüm İl Özel İdaresi çalışanlarına, Paydaşımız olan Tarım İl Müdürlüğü’ne ve diğer kamu kurumlarına çok teşekkür ediyorum."



Editör: TE Bilişim