Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bünyesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlimiz Çiftlik İlçesi Ovalıbağ Köyünde mera ıslahı yapıldı.


İlimizde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, mevcut meraların iyileştirilmesi, hayvancılığın ihtiyacı olan kaba yem üretiminin arttırılması, meraların amenajman planlarına göre otlatılması ve hayvancılığın daha karlı bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla toplamda 15.450 da alanda mera ıslah çalışmaları tamamlanmıştır.

Bu Proje, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Konya Bahri Dağdaş U.T.A.E. Müdürlüğü ile ortaklaşa 5 yıl süreli olarak programlanmış ve yürütülmüştü. Proje giderlerinin % 74‘ü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı tarafından karşılanmış ve geriye kalan % 26’lık kısmı ise çiftçilerimiz tarafından çiftçi katkısı olarak planlandı.


Mera Islah ve Amenajman Projesi ile meranın şahıs tarlaları ile sınırlarının belirlenmesi için hendek, hayvanların sulanması içinse sıvat inşa edildi. Ayrıca her yıl düzenli gübreleme, temizlik biçimi ve otlatma planlaması yapıldı ve uygulanmaya devam edilmektedir.

Hayvancılık denilince yaygın anlayış olarak, maalesef ilk akla hazır yem gelmektedir. Bu da maliyeti arttırmaktadır. Hayvancılıkta en önemli husus girdi maliyetlerini azaltmaktır. Toplam maliyet içinde yaklaşık yüzde 70 ile en yüksek paya sahip olan yem maliyetinin düşürülmesi için, kaliteli kaba yem üretmenin en uygun ve en ucuz kaynağı çayır ve meralardır. İlimizdeki çayır ve meraları iyi yönetmek ve ıslah etmek İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün başlıca görevlerinden birisi olmak kaydıyla bu bağlamda İl Müdürlüğü, yıl içerisinde Ulukışla Merkez, Kızılören, Çiftlik Azatlı Köylerinde mera tespit çalışmalarını tamamlanmış, 19 Köyde ise tespit çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında Bakanlık kaynaklı Yonca ve S.Mısır tohumu dağıtımı yapılmıştır. Gümüşler, Yaylayolu, Fertek ve Uluağaç Köylerinde Mera Tahdit çalışması ihale edilmiş olup çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.



Editör: TE Bilişim