Ülkemizde kaplıca turizmiyle adından söz ettiren Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Çiftehan köyünde Vali Yılmaz Şimşek Başkanlığında “Çiftehan Termal Turizm Çalıştayı” düzenlendi.

Gerçekleştirilen Çalıştaya Vali Yılmaz Şimşek, Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Ulukışla Kaymakamı Onur Şan, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, İlgili Kurum Müdürleri, yatırımcılar ve Termal Turizm alanında faaliyet gösteren yöneticiler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasında Vali Yılmaz Şimşek, çalıştayın amacının Niğde’nin termal turizm kapasite ve kalitesini yükseltmek, yurtiçinden ve yurtdışından arzu edilen seviyede turist çekmek amacıyla bir yol haritası çizmek olduğunu belirtti.

İlimiz Niğde’nin diğer sektörlerin yanında turizm alanında da markalaşmasını sağlama gayretinde olmalıyız diye sözlerine devam eden Vali Şimşek; “Bir kentin geleceğine dair her ne kadar geçmişi ve bugünü ışık tutsa da, kent yönetiminin paydaşlarının gayret ve koordinasyonu, yerel kaynak ve potansiyelin sağlıklı tespiti ve etkin kullanımı gelecekle ilgili öngörülenin çok fevkinde başarılı sonuçlar doğuracaktır. Bu bilinçle hareket eden Valiliğimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın gayreti, özel sektör ve STK’lar ile kent gönüllülerinin işbirliği ile Niğde’yi farklı alanlarda öne çıkarma, diğer sektörlerin yanında turizmde de tanınan, tercih edilen bir il yapma gayreti içerisindedir. Malumunuz turizm sektörü de çok çeşitlilik göstermekte ve ilimizde mevcut durum ve potansiyele baktığımızda “Sağlık ve Termal Turizmi” önemli bir bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır.  Doğal tedavi unsuru olmanın yanında zindelik ve eğlence amacıyla da kullanılan termal sular, Dünyada ve Avrupa’da da farklı yaş gruplarından insanların ve özellikle alım gücü yüksek 3. Kuşak olarak tabir edilen 50 yaş üstü insanların tercih ettiği bir turizm sektörü olmuştur.

İklim gerçekleri nedeniyle romatizmal hastalıkların çok görüldüğü Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkeleri bu sektörün başlıca müşterileridir. Bu sektör ayrıca diğer turizm sektörlerinin aksine 12 ay müşteri bulabilmektedir. Dünyada termal turizm amaçlı seyahat edilen ülkelere baktığımızda Almanya ve Macaristan’a 10 milyon, Rusya’ya 8 milyon, Japonya’nın Beppu şehrine 13 milyon kişinin seyahat ettiği kayıtlara yansımıştır. Ülkemiz; mevcut tesislerin arzu edilir seviyede olmayışı, termal turizmin konaklamadan fazla öteye geçemeyişi ve çeşitlilik azlığı, tanıtım eksikliği gibi nedenlerle maalesef bu pastadan fazla pay alamamaktadır.

Oysa Türkiye jeotermal kaynak potansiyeli açısından Avrupa’da birinci, kaplıca uygulamaları açısından ise üçüncü sıradadır. İlimizin termal turizm kapasite ve kalitesini yükseltmek, yurtiçinden ve yurtdışından arzu edilen seviyede turist çekmek amacıyla bir yol haritası belirlemek, mevcut sorunları birlikte tespit etmek ve doğru çözüm metotları geliştirmek, özellikle siz değerli girişimciler ve işletme sahipleri ile bir sinerji oluşturup Çiftehan’ı beraber planlamak ve kalkındırmak için bu Çalıştayı NİPRO (Niğde Proje Planlama ve Koordinasyon Ofisi) koordinesinde sizlerle birlikte tertipledik” şeklinde konuştu.

Çiftehan Köyünün imar ve mülkiyet durumunu, jeomorfolojik yapısını, jeotermal su kaynakları çevresel etki analizini, bölgeye gelen yerli ve yabancı turist profilinin görüşüldüğü Çalıştayın birinci oturumunun ardından İkinci Oturumda Çiftehan’a yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar, alana özel yatırım, faaliyet ve proje önerileri tartışıldı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol’ün sunumlarının ardından çalıştayın son oturumda ise bölgenin sorunlarını, çözüm önerilerini, kısa-orta ve uzun vadede yapılması gereken faaliyetler görüşüldü. Çalıştayda ilgili kurumlar tarafından Çiftehan ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi.
 
Editör: TE Bilişim