Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Satar tarafından üreticilere Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Niğde Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, Prof. Dr. Serdar Satar, Bitkisel üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Solak ve İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personellerin yanı sıra üreticiler katıldı.

İl Müdürü Asım Baş'ın açılış konuşmalarından sonra Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Satar tarafından Akdeniz Meyve Sineği'nin tanımı, biyolojisi, zarar şekli, ekonomik önemi, yayılışı, konukçuları, mücadele zamanı ve metotları, kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları ile nasıl mücadele yapılacağı konularında sunum yapıldı.

Akdeniz Meyve Sineği sorununun nedenleri hakkında bilgi verip ardından bu alanda yürütülen bilimsel çalışmaları anlatan Prof. Dr. Serdar Satar; "Dünyadaki en büyük zararlılardan biri. Her şeyden önce inanılmaz hızlı çoğalıyorlar. Bir dişi bir seferde 300 yumurtaya sahip olabiliyor. Hiçbir etken olmasa 150 dişi ve 150 erkek sinek dünyaya gelse ikinci nesilde, üçüncü nesilde tek bir sinekten oluşacak sayı milyonların üzerine çıkıyor.''
Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin toplu yapılması zararlı ile mücadelede önemli bir faktör olduğu vurgulayan Satar; "Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede sektörün tüm paydaşlarına görev düşmektedir. Bizim kendi bahçemizi ilaçlamamız tuzak asmamız yetmiyor, bölgesel, ülkesel hatta küresel anlamda önlem alınması ve Kimyasal, biyoteknik ve kültürel mücadelenin bir arada yapılması gerekmektedir. Bu sorunla mücadele için yapılan ilaçlama hatalarına da değinen Prof. Dr. Serdar Satar, uzun süreli aynı ilaç kullanımında zararlıların bu ilaca direnç geliştirdiğini belirtip ilaçlama yöntemlerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Çiftçilerin sorularını da yanıtlayan Satar sirke sineği hakkında da bilgiler verdi.


 
Editör: TE Bilişim