Türkiye’de patates üretiminde ilk sırada olan Niğde’de çiftçiler patateste yaşanan sıkıntılar nedeniyle alternatif ürünlere yönelirken Altunhisar ilçesinde bir çift 150 dekar alanda domates ekimi gerçekleştirdi.

Altunhisar ilçesine bağlı Hasandağı Ulukışla köyünde 150 dekar alanda Domates ekimi yapan Şener Tosuner: ‘  bölgede kaliteli patates üretimi yapılamadığından bizde alternatif ürün arayışlarına girdik. Altunhisar ilçesinde çiftçiler patateste yaşanana sorunlar nedeniyle alternatif ürün olarak Domates, soğan, arpa ve buğday gibi ürünlere yöneldi. Bizde patatese alternatif ürün olarak 150 dekar alanda domates ekimi yaptık. İlçemizde bizim gibi alternatif ürün olarak 350 dekar alanda soğan ekimide yapıldı’ dedi.

Tosuner: ‘Patates ambarı' olarak anılan Niğde’de, yıllar içinde patatesin para etmemesi ve girdi maliyetleri artarken, patatesin fiyatının aynı kalması nedeniyle ekim alanlarının daraldığını, üreticinin de silajlık mısır, Domates, Soğan ve arpa gibi ürünlere yöneldiğini söyledi.

Tosuner; ‘ Altunhisar ilçemizde çiftçilerimiz teşvik kapsamına alınan Kuru fasulye, Nohut ekimine yöneldi. Patatese alternatif ürün olarak son beş yıldır kuru soğan, domates tarımı her yıl çoğalarak devam ediyor.

Altunhisar ilçemize bağlı Hasandağı Ulukışla köyünde tarımla uğraşan çiftçilerden Şener Tosuner; ‘ geçen yıl kuru soğandan ve domatesten çok güzel verim aldık. Geçen yıl verimin güzel olması ve para kazanmamız sonrası patates ce domates ekimimizi iki katına çıkartarak 350 dekar alanda soğan ve 150 dekar alanda da domates ekimi yaptık. İlçemizde çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönelmesiyle patates ekimi her geçen yıl azalıyor. Geçen yıl ekim yaptığımız soğandan dekar başı 8 ile 10 ton verim aldık ve kilosunu 55  ile 65 kuruştan sattık.  Domateste ise dekara başı 10 ile 12 verim almış olup kilosunu 40 ile 45 kuruştan sattık. Bu verimle ve bu fiyatla patatesten elde edilen gelirin iki katı gelir ve verim almış oluyoruz.  

 
Editör: TE Bilişim