Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, hububat müdahale fiyatlarının Temmuz ve Ağustos’ta ton başına 720 TL olarak açıklanmasını değerlendirdi.


 Başkan Veli Kenar; “Buğday taban fiyatının iyi gibi gözükse de, maliyetlerin yüksek oluşundan dolayı bu rakamın üreticilerin geçmiş dönem zararlarını bile karşılayamayacakları ve tatmin edici bir fiyatın altında açıklandığını düşünmekteyiz” dedi.


Açıklanan bu fiyatın İlimiz için tatmin edici olmadığına vurgu yapan Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “Çünkü bölgemizdeki sulanabilir tarım alanının az olduğu ve sulanan bölgelerdeki tarım alanlarının parçalı olması, sulamada tüketilen enerji gideri, üretim maliyetini yükseltmektedir” diye konuştu.


İlimizin az yağış alan bir iklim şartı olduğu gözetilirse sulama maliyetinin de diğer bölgelere göre daha yüksek olduğunun görüleceğine dikkati çeken Veli Kenar; “Bakanlığın ton başına 50 lira prim desteği bölgemize arttırılarak verilirse çiftçilerimiz daha iyi ve eşit şartlarda üretim yapabilecektir” dedi.


Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, hububat fiyatlarını değerlendirdiği yazılı basın açıklamasında daha sonra şöyle konuştu: “Bölgemizde 400 Bin dekarlık alanda 2012 yılında yaklaşık 170 Bin ton civarlında iken bu yıl yaklaşık 260 Bin ton civarında buğday üretimi bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda üreticilerimiz üst üste kuraklıkla mücadele etmek zorunda kaldı. 2012 yılı başında alınan yağışlar ile birlikte verimli bir yıl geçirdik. Niğde’mizde hasat döneminin başlamasıyla birlikte Açıklanan bu rakamlardan çiftçilerimiz şu an için memnun kalmamıştır.  Çiftçilerimize bereketli bir hasat dönemi geçirmelerini temenni ediyorum.”






Editör: TE Bilişim