Çek Cumhuriyeti hareketliliğine katılanları temsilen bir heyet İl Müdürü Murat TÜRKMEN’i ziyaret ederek proje kazanımlarını hakkında bilgi verdi.


 
 Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan, AB Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı'nın yürüttüğü 2013 yılı Leonardo da Vinci Programı kapsamında desteklenen “Süt Sağım ve Süt Hijyeni Konusunda Birliklerin ve Teknik Personelin Organizasyonel Kapasitesinin Gelişimi  '' isimli projenin Avrupa’da ki teorik ve pratik eğitimi tamamlanmıştır. Proje kapsamında 10 Mayıs 2014 – 24 Mayıs 2014 İsveç ve 26 Ekim 2014 – 09 Kasım 2014 tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti’de toplamda 30 katılımcı mesleki eğitim faaliyetini gerçekleştirmek üzere hareketliliklere katılmışlardır.

           AB'ye üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen Leonardo da Vinci programlarının hayvancılık sektörüne önemli katkılar sunduğunu belirten Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Suat ELLİ; “AB ülkelerinde uygulanan süt sağım ve süt hijyeni konularını ve sektörel işbirliğini incelemek, kazanılan bilgi ve tecrübeleri bölgemizdeki teknik personellere ve çiftçilerine aktarıp yaygınlaştırarak, hayvancılıkta sektörel işbirliği ile AB standartlarında kaliteyi, verimliliği, kârlılığı ve sürdürülebilirliği sağlamak, çiftçi örgütlerinin güçlenmesi, rekabet gücünün, girişimciliğin ve istihdam imkânlarının artması projemizin amaçlarındandır” dedi.
 
Proje Koordinatörü Suat ELLİ “ Hareketliliğin birinci ayağı olan İsveç’de eğitim kapsamında, yurt dışı ortağımız olan Jon-Lars Lantbruk çiftliğinde incelemelerde bulunduk.  Ayrıca eğitim kapsamında ise; 174 bin çiftçi, 90 bin işletme ve ülkedeki bütün tarımsal kooperatiflerin bağlı olduğu bir şemsiye örgüt olan İsveç Çiftçi Federasyonu (LRF), büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği alanlarında faaliyetlerini sürdüren aile işletmesi çiftliklerde eğitim ve incelemelerde bulunulmuştur” dedi.
 
Hareketliliğin ikinci ayağı olan Çek Cumhuriyeti’nde ise: “Czech Universty of Life Sciens Prague Faculty of Agrobioglagy Food and Natural Resources Tarım Ürünleri Kalite Bölümü'nden Miroslava POTUCKOVA tarafından "Süt ve Süt Teknolojisi Konulu" ve Cattle in the CR
Ing. Dana NEMECKOVA tarafından "Süt Üretiminde Verimlilik ve Ekonomiye Katkısı" konulu seminer aldıklarını belirtti.
 
 StrendiZemedelskaSkola, ZapskaLabem’deki Çek Cumhuriyeti Tarım Okulunda Ing.Michal ONOST tarafından misafir edildik. Tarım okulu hakkında bilgilendirildik. Gerek okulun derslikleri, gerekse de laboratuvarları ve uygulama sahalarında incelemelerde bulunduk. Ayrıca ders gören okul öğrencileri ile birlikte teorik ve uygulamalı derse girdik. Programın ikinci kısmında ise çiftlik ziyareti yaptık. Yurt dışı proje ortağımız Strendi Zemedelska Skola Rakonvik’de yer alan Tarım Okulunda okul müdürü Ing.Ivan KUP tarafından karşılandıklarını ve okul eğitimi hakkında bilgi aldıklarına değinip Üniversitenin Büyük Baş  Hayvancılık çiftliğinde incelemelerde bulunduklarını” söyledi.

            Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN yaptığı açıklamada “ proje eğitimi sayesinde ülkeler arası işbirliği kullanılarak, bölgemizde ki hayvancılık sektörü, süt sağım ve süt hijyeni, hastalıklardan korunma, çiftlik muhasebesi, kayıt tutma ve bilişim teknolojilerinin kullanımı, çiftçi örgütlenmesi konusunda organizasyon yapısının geliştirilmesi, faaliyet alanlarının arttırılması ve yeniliklerin teşvik edilmesi hususunda farkındalık sağlandığını, ayrıca kültürler arası iletişim ve diyalogun artması ile katılımcıların Avrupa vatandaşlığı bilincinin oluşturulduğunu” belirtti.
 
TÜRKMEN; “Bundan sonraki süreçte proje eğitimi sayesinde kazanılan olumlu çıktılardan bölgemizde uygulanabilir bilgi ve tecrübeleri eğitim ve yayım faaliyetleri ile yaygınlaştıracaklarına değinerek bu yıl ilk defa uyguladıkları AB projesinin bir ilk olduğunu hatırlatıp, kesinlikle son olmayacağına vurgu yaparak projenin kapanışı ile birlikte 2015 yılı Erasmus + programı ile ilgili çalışmalara yeniden başlayacakları” söyledi.
 
TÜRKMEN ayrıca “Proje bütçesini finanse eden AB Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı'na, proje yerel ortakları Niğde Ziraat Odası Başkanlığı, Niğde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Niğde Süt Üretici Birliklerine, İsveç yurt dışı ortağımız Jon Lans Lantbruk çiftliğine, İsveç Çiftçi Federasyonu (LRF)’na, Çek Cumhuriyeti Prag Üniversitesi Eğitim görevlileri  Miroslava POTUCKOVA ve Dana NEMECKOVA’ya yurt dışı ortağımız Rakonvik’de yer alan Strendi Zemedelska Skola (Tarım Okulu)  müdürü Ing.Ivan KUP’a ve Labem’de yer alan Strendi Zemedelska Skola (Tarım Okulu) okul müdürü Ing.Michal ONOST’ a ve projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.



Editör: TE Bilişim