Niğde Valiliği İl Özel İdaresi Coğrafi Bilgi Sistemi Çalışmaları Kapsamında Verileri Sayısallaştırmayı sürdürüyor. İşlenen Veriler Geleceğe Projeksiyon Tutarken, Yapılacak İşlerin Projelendirmesinde de Önemli Kolaylık Sağlıyor.

İl, İlçe, Belde, Köy Sınırları Sayısallaştırıldı

Niğde Valiliği İl Özel İdaresi Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmalarına 2013 yılı Haziran ayında start verilmiş olup, 2014 yılı Mart ayı itibariyle veri işleme ve KÖYDES veri tabanı çalışmalarına başlanmıştır. Öncelikle Kadastro Müdürlüğü ile yoğun bir işbirliği yapılarak köy, belde, ilçe ve İl sınırları sayısallaştırılmış ve CBS veri tabanımıza aktarımı tamamlanmıştır.

Köy, Mahalle Envanteri Oluşturuldu

Kurumlardan alınan verilerle köy-mahalle envanteri oluşturulmuş, İlimiz köylerinin nüfus, çiftçi sayısı, hayvan sayısı, sağlık ocağı, okul, kültür varlıkları ve daha birçok sayısal veri, veri tabanımıza aktarılmış ve dinamik olarak sorgulanabilir hale gelmiştir.

Analiz İçin Haritalar Tedarik Edildi

Harita Genel Komutanlığından Topo25 vektörel verileri ve Ortofoto Raster verileri satın alınmıştır. Topo 25 ve Ortofoto haritalar, başta yol ağlarımız olmak üzere oluşturacağımız birçok haritada temel altlık olarak kullanılacaktır. Ayrıca Üç Boyutlu Sayısal yükseklik modelleri oluşturmak ve analiz etmemiz içinde kullanılmaktadır.

Karayolları, Köy Bağlantı yolları Grup ve Münferit Köy Yolları sayısallaştırılmış ve veritabanına aktarılmıştır. Yol ağlarımızın oluşması özellikle rota hesaplamaları ve köy yollarıyla ilgili her türlü planlamada bizlere çeşitli analizler yapma imkanı kazandırmıştır.

Tüm Köy Yolları Sorgulanabilir Hale Geldi

2014 yılı içerisinde İlimizdeki tüm köy yollarının CBS veri tabanımıza aktarımı tamamlanmış ve kısa bir zaman sonra web ara yüzümüzde sorgulanabilir hale gelecektir.

İçme Suyu ve Tarımsal Sulama Sayısallaşıyor

İçme suyu şebekeleri ve su depoları, kanalizasyon şebeke ve depoları, tarımsal sulama göletleri, sulama alanları ve şebekeleri, köy yerleşim alanları ile ilgili Niğde Valiliği İl Özel İdaresi arşivinde bulunan projeleri tarama ve sayısallaştırma çalışmalarımız devam etmektedir. Bu verilerin birçoğu koordinatsız ve kroki niteliğinde olduğu için arazi çalışmaları ile desteklenerek bu veriler sayısallaştırmaya devam edilmektedir.

2015 Yılında Neler Yaptık

Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Çöp Toplama Güzergahlarının CBS ile Optimizasyonu proje eğitimi tamamlanmış ve katılımcılara sertifika verilmiştir.

Valiliğimizin yürüttüğü Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Aladağlar Turizm Haritası gibi Projelere haritalar hazırlanarak teknik destek verilmiştir.

2 Adet Cors GNSS GPS cihazı, 1 adet Plotter çizici, 1 adet ileri seviye dizüstü bilgisayar alınarak birimimiz teknik olarak güçlendirilmiştir.

31 adet köyümüzün köy içi yolları ölçümü tamamlanmış, kaplama türlerine göre sınıflandırılarak veri tabanımıza aktarılmıştır.

Ahiler Kalkınma Ajansına hazırlanan teknik destek projesiyle, Çiftehan Turizm Bölgesi’nin 3 boyutlu şehir modellemesinde sona gelinmiştir.

 

Editör: TE Bilişim