Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Koruma) Programında,  toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik alanların korunması amaçlandığı belirtildi. 


Açıklamanın devamında: ÇATAK Programı kapsamındaki İllerin her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlendiği 2009 yılından günümüze kadar İlimizde uygulanan program, Türkiye genelinde 51 İlde belirlenen alanlarda uygulanmaktadır. ÇATAK Programı kapsamında destekleme yapılacak alanlarda, üç ayrı kategoride belirlenen uygulamalara 3 yıl süreyle destekleme verilmektedir. Bu kapsamda, 1. Kategori; Minimum toprak işlemeli tarım uygulamalarına 30 TL/da, 2. Kategori; Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi 60 TL/da3. Kategori; Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarına 135 TL/da ödeme yapılır.​

İlimizde ÇATAK Programı Kapsamında Merkeze bağlı Hacıbeyli Köyü ve Dündarlı Kasabasında 2000 da alanda, Bor İlçesinde (Bahçeli, Kemerhisar, Çukurkuyu, Kızılca, Emen, Badak, Seslikaya, Bereke) 7000da alanda, Çamardı İlçesinde (İlçe Merkezi ile Bademdere, Pınarbaşı, Eynelli, Demirkazık, Çukurbağ, Burç, Çardacık, Elekgölü, Bekçili, Mahmatlı, Yelatan, Celaller ve Kavaklıgöl) 6000da  olmak üzere toplam 15.000 dekar alanda,   ÇATAK  Projesi uygulanmaktadır. Eğitim çalışmaları tamamlanmış olup başvurular devam etmektedir.

 

Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ÇATAK Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Projesi Uygulama Esasları kapsamında, Tarımsal Basınçlı Sulama Sistemleri Yatırımlarına ve alet ekipman alımlarına % 70 oranında hibe verildi.

 

ÇATAK Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında İlimize 16 Basınçlı Sulama Sistemi Yatırımı, bir adet Anıza Doğrudan Ekim Makinası ve bir adette Çiftlik Gübresi Dağıtım Makinası alımı olmak üzere toplam 18 Çiftçinin projesi ve yararlanması uygun bulundu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılı ÇATAK Projesi kapsamında Basınçlı Sulama Sistemi ve Zirai alet makine alımları için İlimiz çiftçisine toplam 275.000TL hibe desteklemesi yapıldı"denildi.

 

Editör: TE Bilişim