Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde lahana üretimi yapılıyor. Türkiye’de lahana üretiminde söz sahibi olan Kaynarca’da şuan hasat zamanı. geçen yıl Niğde 'de 17 bin dekar alanda 92 bin ton civarında lahana üretimi yapıldı. Niğde lahana üretiminde  Samsun'dan sonra ikinci sırada.

Haber- Yorum: Selim GÖKEL

Kaynarca lahanasını ön plana çıkarmak, farkındalık oluşturmak için çeşitli kurumların organizesi ile  1.  Lahana Festivali düzenleniyor. Ünlü beslenme uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay’da katılarak Bor Belediyesi Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde konferans verecek.

Şimdi;
Kaynarca’da lahana yıllardır üretilir. Festival yapmak Kaynarca Lahanasını tanıtmak açısından güzel… Beslenme uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay’ın gelmesi de çok iyi…

Ama... Bazı şeylerinde bilinmesi lazım.

Niğde’de sadece üretim yapılır. Ürünün işlenmesi ise hep komşu illerde oluşmuştur.

Niğde’de kırmızı et üretilir. Entegre tesisleri Ereğli’dedir sürekli oraya taşınır.

Patates, baklagiller ona keza…

Lahana da aynı.  Üretim yapılır kamyonlarla tarlalardan taşınır ama bir turşu fabrikası yoktur.

Ama, bir zamanlar vardı.

Kaynarca Köyü ile Bahçeli’nin arasına Kayseri yolu üzerine 1998 yılında İl Özel İdare tarafından Turşu Fabrikası kurulmuştu.

Devlet Eski Bakanı Akın Gönen Niğde’nin Tarım ekonomisini iyi bildiğinden, tarımı desteklemek için sadece üretim değil entegre tesisler kurulması için  İçişleri Bakanlığından Niğde Özel İdaresine ödenek çıkartmış ve Bahçeli’ye Turşu Fabrikası kurulmuştu. O dönem sadece Turşu Fabrikası değil, 3 adet de soğuk hava deposu kurulmuştu. Akın Bey’den sonra gelen politikacılar Niğde’nin tarım konusundaki yatırımlarını ve uygulamalarını devam ettiremediler. Bırakın devam ettirmeyi mevcut tesisleri bile işler tutamadılar.

IPARD konusuna hiç girmeyelim, mevcut siyasilerin gafletidir.

Yıllar evvel Akın Gönen’in çabaları ile kurulan Turşu Fabrikası ileriki dönemde kapatıldı. Özel bir şirkete kiraya verildi. Oda iflas etti şimdi çürümeye terk edildi.
Geçtiğimiz yıl İl Özel İdare burasını kiraya vermek için ihaleye çıktı. Ama her halde talipli çıkmadı ki hala atıl şekilde çürümeye terk edildi.

Niğde’ye öncelikle  Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay değil. Çiftçinin örgütlenmesi için, ardından entegre tesislerin kurulabilmesi için heyecan yaratacak örnek oluşturacak uzmanların konferans vermesi lazım. Yada mevcut işadamları ve halen kağıt üzerinde görevli! politikacılarımızın ufkunu açmak, yol ve yöntem belirtmek, tecrübelerinden faydalanmak için,  Konya Şeker’i, Torku’yu nasıl bu hale getirdi, anlatması için Tarım ve Orman  Komisyon Başkanı,  Pankobirlik Yön. Kurulu Başkanı,  Karaman Milletvekili Recep Konuk’u davet edip konuşturması lazım.

Ortada bir de her geçen gün eriyen Bor Şeker var.

 
Editör: TE Bilişim