Niğde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerin birbirleriyle kaynaşmaları, kendilerine güven sağlamaları, sosyal bir aktivitede bulunmaları, eğitim çalışmaları sonuçlarının ve tarımsal konulardaki performanslarının değerlendirilmesi amacıyla  yapılan "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması"nda birinciliği Çamardı ilçesinden Gülşen GÜNGÖRDÜ elde etti.



         İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan yarışma öncesinde 1-3 Kasım 2011 tarihlerinde Konya’da yapılan “Bölgesel Kadın Çalıştayı” na katılarak ilimizi başarılı bir şekilde temsil eden kadın çiftçilere İl Müdürü Nizamettin BİLHAN tarafından plaket takdim edildi.

Yarışma öncesinde bir konuşma yapan İl Müdürü Nizamettin BİLHAN "Toplum ve aile yaşamının her alanında erkeklerle aynı sorumluluğu paylaşan kadınların, bilinçlenerek hak ve fırsatlardan eşit olarak yararlanmaları, çalışma hayatında statülerinin yükseltilmesi ile ülkemiz ekonomisinin kalkınma sürecinde yer almalarında eğitim çok önemli rol oynadığını ifade ederek kırsal alanda kalkınmanın hızlandırılması için ağır işçi sıfatı ile çalışan çiftçi kadınlarımızın eğitiminin en önemli önceliklerimizden biri olması gerektiğini söyledi.

İl Müdürü BİLHAN “İl Müdürlüğü olarak biz de kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerimizin tarımsal faaliyetleriyle ilgili eğitimler vermekteyiz. Bu kapsamda Müdürlüğümüzce il genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve muhafazası gibi konularda eğitim çalışmalarına devam etmekteyiz. Bununla birlikte Bakanlığımız ve Anne-Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) arasında yapılan protokol çerçevesinde 13 köy ve beldede 245 kadın çiftçimize sağlıklı beslenme, çocuk gelişimi, çevre bilinci ve sosyal haklar gibi konularda 9 hafta süren eğitim verilmiştir.


Kadın Çiftçi Eğitimi Projesi” çerçevesinde kadın çiftçilere götürülen eğitim-yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konulardaki performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu aşılamak amacıyla “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması”nı düzenlemekteyiz.


Bakanlığımız tarafından düzenlenen bu yarışmalar İl, bölge ve final olmak üzere 3 kademede yapılmaktadır. Bugün ilimizde düzenlemekte olduğumuz yarışmaya Merkez Alay ve Gümüşler kasabalarından, Altunhisar Altunova Köyünden, Bor- Kızılca Kasabasından, Çamardı Merkez ve Yeniköy köyünden, Çiftlik Merkez ve Divarlı kasabasından ve Ulukışla Ovacık köyünden daha önce kadın çiftçi eğitimi programlarına katılmış olan kadın çiftçilerimiz yarışacaklar.

Yarışma sonunda il birincisi olacak kadın çiftçimiz tarafından hazırlanacak olan uygulanabilir, özgün, izlenebilir, sürdürülebilir, doğayı ve çevreyi gözetebilir bir tarımsal proje istenmektedir. Bu proje Türkiye finalinde değerlendirilecek ve Türkiye birincisi ve ikincisi olan yarışmacıların projelerine 50.000’er lira mali destek sağlanacak.

Ayrıca birinci olacak kadın çiftçimiz ilimizi bölge finalinde temsil etmek üzere 18 Nisan’da Osmaniye ilindeki bölge finalinde yarışacak. Türkiye finali ise daha sonra Çanakkale’de yapılacak.

İl Müdürlüğü olarak yarışmaya katılan kadın çiftçilerimizi medeni cesaretlerinden dolayı tebrik ediyor, kendilerine yarışmada başarılar diliyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum”. dedi.

 Yarışmaya Merkez Alay ve Gümüşler kasabalarından, Altunhisar Altunova Köyünden, Bor- Kızılca Kasabasından, Çamardı Merkez ve Yeniköy köyünden, Çiftlik Merkez ve Divarlı kasabasından ve Ulukışla Ovacık köyünden daha önce kadın çiftçi eğitimi programlarına katılmış olan birer kadın yarışmacı katıldı. Ev Ekonomisi, Gıdaların Çeşitli Yöntemlerle Muhafaza Edilmesi ve diğer tarımsal konularda 15 sorunun sorulduğu yarışmada 15 sorunun 9 ‘unu doğru cevaplandıran Çamardı Merkezden Gülşen GÜNGÖRDÜ birinciliği elde ederek 18 Nisan’da Osmaniye’de yapılacak olan bölge finalinde ilimizi temsil etmeye hak kazandı.

         Yarışmada ikinciliği Gümüşler Kasabasından Dilek AĞIRKAN, üçüncülüğü ise Çiftlik Divarlı Kasabasından Döndü CULLAZ elde etti. Yarışma sonunda 1.ye Cumhuriyet Altını, ikinciye orta altın 3. yarışmacıya’da çeyrek altın verilirken bütün yarışmacılara da sponsorlar tarafından çeşitli hediyeler ile  katılım belgeleri verildi.  

            Yarışma sonunda İl Müdürü Nizamettin BİLHAN tarafından yarışmacılara verilen hediyelerin finansmanını sağlayan Ziraat Odası Başkanlığı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı, Süt Üreticileri Birliği Başkanlığı, Koyun Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilciliği yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.







Editör: TE Bilişim