CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer asgari ücrette gelir vergisine bağlı düşüşün engellenmesi amacı ile hazırlanan Kanun Tasarısında konuştu.

CHP Emek Bürolarında da yer alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, asgari ücretin az üzerinde ücret alanların bu düzenlemeden yararlanamayacağına dikkat çekti. “Hükümetin bugün getirmeyi düşündüğü çözümün, asgari ücretin az üzerinde ücret alan kesimler dâhil olmak üzere, geri kalan milyonlarca ücretliye hiçbir katkısı olmayacaktır” dedi.  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ,“Zorunlu bireysel emeklilik. 1 Ocak 2017'den itibaren zorunlu bireysel emeklilik sistemi devreye giriyor. Hükûmet darbe ve OHAL'in sağladığı toz duman ortamı içinde Varlık Fonu'yla zorunlu bireysel emeklilik sistemini yasallaştırdı. Ocak ayından itibaren tüm çalışanların prime esas kazançlarından yüzde 3 oranında zorunlu bireysel emeklilik kesintisi yapılacak. Asgari ücretin bugünkü tutarını esas aldığımızda, her çalışandan ocak ayından itibaren 50 Türk liralık kesinti yapılacak. Kesinti miktarları ise işçi ve emekçilerin brüt kazançlarına göre artacak. Örneğin, 3 bin lira brüt kazancı olandan her ay 90 lira kesinti olacak demek. İki ay içerisinde bu sistemden çıkılabilecek ancak bu sürede çıkılmaz ise sistemden geri çıkış da artık mümkün değil. ”diye konuştu.
 
 
ASGARİ ÜCRETTEKİ 70 LİRALIK DÜŞMENİN ÖNLENMESİ DOĞRU ANCAK YETERSİZ
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM yaptığı konuşmada şöyle dedi:“ Asgari ücreti 7 Haziran 2015 seçimlerinden önce Cumhuriyet Halk Partisi net 1.500 liraya çıkaracağını açıkladı. Adalet ve Kalkınma Partisi bunun olabilirliğini tartışmaya açtı ancak 1 Kasım 2015 seçimleri öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi de 1.300 liraya net asgari ücreti çıkaracağı sözünü verdi. Bununla ilgili Hükûmetin yaptığı düzenlemede asgari ücretin 1.300 liraya çıkarıldığı açıklandı. Ne var ki asgari geçim indirimi net asgari ücrete eklenerek yapılan bu uygulamada, özünde asgari ücret 1.177 lira olarak gerçekleşti. Asgari ücretin vergi dilimi nedeniyle şimdi bir düzenlemeye gidiliyor, asgari ücretteki 70 liralık düşmenin önlenmesi amaçlanıyor. Uygulamayı doğru ancak yetersiz buluyoruz. 

    Hükûmetin bugün getirmeyi düşündüğü çözüm, asgari ücretin az üzerinde ücret alan kesimler dâhil olmak üzere, geri kalan milyonlarca ücretliye hiçbir katkısı olmayacaktır. Bu böyle yapılacağına göre, geriye bir tek vergi matrahı ne olursa olsun eğer işçinin eline asgari ücretin altında bir ücret geçiyorsa bunun yukarıya doğru tamamlanması işlemi kalıyor. Bu işlem nasıl yapılacak, henüz net değil. Ancak burada esas soru şu: Asgari ücret değerlendirilirken asgari geçim indirimi tutarı mı esas alınacak yoksa asgari geçim indirimi hariç, çıplak, gerçek asgari ücret yani net 1.177 lira mı? Çünkü asgari geçim tutarları her ücretliye göre farklılık göstermekte, eşinin çalışıp çalışmamasından çocuk sayısına kadar değişiklikler göstermektedir. Asgari geçim indirimi tutarı dâhil değerlendirildiğinde bu işçileri hâlen vergi kesintileri bekliyor olacak. Bu konuyu irdelemekte ve takip etmekte yarar var çünkü Hükûmet yetkililerinin açıklamaları kimsenin 1.300 TL'nin altında alamayacağı şeklinde. “
 
ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİĞE DİKKAT ÇEKTİ.
 
 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM konuşmasında Zorunlu Bireysel Emeklilik  Kanununa dikkat çekti. Şöyle dedi:“Yakın zamanda bekleyen başka bir tehlike, zorunlu bireysel emeklilik. 1 Ocak 2017'den itibaren zorunlu bireysel emeklilik sistemi devreye giriyor. Hükûmet darbe ve OHAL'in sağladığı toz duman ortamı içinde Varlık Fonu'yla zorunlu bireysel emeklilik sistemini yasallaştırdı. 

    Ocak ayından itibaren tüm çalışanların prime esas kazançlarından yüzde 3 oranında zorunlu bireysel emeklilik kesintisi yapılacak. Asgari ücretin bugünkü tutarını esas aldığımızda, her çalışandan ocak ayından itibaren 50 Türk liralık kesinti yapılacak. Kesinti miktarları ise işçi ve emekçilerin brüt kazançlarına göre artacak. Örneğin, 3 bin lira brüt kazancı olandan her ay 90 lira kesinti olacak demek. İki ay içerisinde bu sistemden çıkılabilecek ancak bu sürede çıkılmaz ise sistemden geri çıkış da artık mümkün değil. 

    Bu konu, 2017 yılı için belirlenecek asgari ücret tartışmalarını ve vergi kesintilerini de yakından ilgilendiriyor. 

İŞÇİLER VE EMEKLİLERİN BEKLENTİLERİNE BAKAN AÇIKLAMA GETİRMİYOR
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  işçi, memur ve emeklilerin sorunlarının çözümlenmesini de istedi ve Bakan bu konuda açıklama getirmeli dedi. Gürer şöyle konuştu:“ Sayın Bakan asgari ücreti "enflasyona yoksulların ezdirilmediği" ifadesiyle tanımlıyor ancak uygulamada yoksullar ile varlıklılar arasındaki gelir dengesi, ne yazık ki yoksullar aleyhine giderek bozuluyor. 

    Bunun yanında 4/B'lilere, 4/C'lilere, taşerona verilen kadro sözüne, yaşa takılan emeklilerin sorunlarına; İntibak Yasası, 2000 yılı öncesindeki emeklilerle ilgili düzenlemelere, emeklilerin ilaç katkı payıyla ilgili sorularımıza ne yazık ki Bakan yanıt vermiyor. Çalışanlar, her alanda olduğu gibi bu konuda da Hükûmetin unuttuğu kesim hâline gelmiş durumda. 

    Özünde, burada yapılan düzenlemeyle bir mağduriyet giderilmiyor, hak ettiklerini, emeğinin karşılığını alamayan işçilere, gelir vergisi diliminden dolayı kısmen kaybolan haklarının verilmesi şeklinde bir uygulama gerçekleşiyor. Dediğimiz gibi, uygulama doğru ama yeterli bulmuyoruz ”diye sözlerini tamamladı.    
 

 
Editör: TE Bilişim