İş ve eleman aramanın en kolay yolu Secretcv.com, Global Girişimcilik Haftası nedeniyle üyeleri arasında bir araştırma yaptı. 16.500 kişinin katıldığı araştırma sonuçları Türkiye’de çalışan kesimin yüzde 85’inin kendi işinin patronu olmak istediğini ortaya çıkardı. Girişimci adaylarının en çok yatırım yapmak istediği sektörlerin başında Gıda ve Turizm/Eğlence yer alıyor.

 

Girişimci adaylarının en çok yatırım yapmak istediği sektörler şöyle sıralanıyor; yüzde 30 Gıda, yüzde 15 Turizm/Eğlence, yüzde 14 İnşaat, yüzde 11 Perakende, 11 E-Ticaret, yüzde 11 Bilişim, yüzde yüzde 8 Lojistik.

 

Türkler işletmeci olmak istiyor…

Girişimci adaylarının gözü Gıda ve Turizm/Eğlence sektörlerinde. Secretcv.com yaptığı araştırmada üyelerine “Kendi işinizi kursaydınız hangi sektöre yatırım yapardınız?” diye sordu. Araştrmaya katılan girişimci adaylarının yüzde 30’u Gıda sektörüne yatırım yapmak istiyor. İkinci sırada ise yüzde 15 ile Turizm/Eğlence sektörü yer alıyor. Çalışanların hayali, cafe, restoran ve otel işletmeciliği.

E-Ticaret ve Bilişim gençlerin hedefleri arasında...

Bilişim ve E-Ticaret alanlarında yatırım yapmak isteyenlerin oranı ise toplamda yüzde 22 Teknolojik gelişmelerle beraber e-ticaret sektörü gençlerin hedefleri arasında yer almaya başladı. Ankete katılan ve kendi işini yapmak isteyen üyelerin yüzde 11’i e-ticaret alanında yatırım yapmak istiyor. Yüzde 11’lik bir kısım ise yatırımlarını Bilişim sektörüne yapmaktan yana.

En gözde meslek girişimcilik...

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Kendi işini yapmak isteyenlerin oranı oldukça yüksek. Dünya hızla değişiyor ve her geçen gün girişimciliğin önemi artıyor. Her gün, her sokak başında yüzlerce hayali cafe, restoran, kebapçı açılıyor. Tatil yörelerine gidenlerin birçoğu yeni bir girişimcilik fikri ile geri dönüyor. Hemen fizibilite çalışmaları bile yapılıyor.” diye açıklarken, özellikle bağımlılıktan hoşlanmayan, kendine güvenen ve risk almaktan korkmayan Y kuşağının bu alanda daha istekli olduğunu, KOSGEB gibi devlet teşvikleri ile girişimcilerin cesaretlendirildiğini ve önümüzdeki yıllarda Türkiye’de girişim yatırımlarının hızla artacağını beklediğini belirtti. “Gençlerimiz kendi işlerini kurma konusunda istekli ve heyecanlı. Ancak fikirlerini uygulamaya geçirme konusunda desteğe ve rehberliğe ihtiyaç duyuyorlar. Girişimcilik heyecanını duyan gençleri cesaretlendirmeli, ihtiyaç duydukları kaynak ve destekleri onlara sağlamalıyız” diye ifade eden Tütüncü son olarak fırsatları ve yenilikleri görebilme yeteneği olan, yaratıcı, kendini geliştirmeye hazır, artık kendi işinin patronu olmak isteyen ve iyi bir fikri olan gençlere “Hayallerinizin peşinden gidin” tavsiyesinde bulundu.

İstek var ama sermaye yok...

Ankete katılanların yüzde 52’lik kısmı kendi işini yapmak istediğini ancak bunun için sermayeye ihtiyacı olduğunu söylüyor. Üyelerin yüzde 17’si hayalini hayata geçirmek üzere çalıştığını,  yüzde 16’sı ise kendi işini yapmayı çok istediğini ancak cesareti olmadığını belirtirken, yalnızca yüzde 15’lik bir kısım düzenli bir işte çalışmayı tercih ettiğini söyledi. Anket sonuçları üyelerin yüzde 85’inin gönlünden kendi işinin sahibi olmayı geçirdiğini gösteriyor.

 

Araştırma Sonuçları

Kendi işinizi kursaydınız hangi sektöre yatırım yapardınız? 

 

Gıda                            % 30

Turizm / Eğlence       % 15

İnşaat                          % 14

Perakende                  % 11

E Ticaret                     % 11

Bilişim                         % 11

Lojistik                        % 8

 

Kendi işinizi kurmayı hiç düşündünüz mü?

 

Ekonomik durumum daha iyi olduğunda olabilir.             % 52

Evet, hatta hayata geçirmek için üzerinde çalışıyorum.   % 17

Çok isterim ama cesaretim yok.                                           % 16

Hayır, düzenli bir işte çalışmayı tercih ederim.                  % 15

 

Araştırmaya katılan kişi sayısı: 16.500


Editör: TE Bilişim