CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kapıkule Sınır Mübadele Garında, TCDD’nin binalarında kiracı konumunda olan Bulgar Demiryolu taşımacı kuruluşlarından, kira bedellerinin tahsil edilememesinin gerekçesini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

 

Gürer’in önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapılan ikili anlaşmalar gereği kira bedellerini ödemeyenler için herhangi bir yaptırım hükmü bulunmadığından dolayı tahsil işlemlerinde güçlükler yaşandığını açıkladı. 

 

Kurbanda koyun 15 bin TL’yi bulur Kurbanda koyun 15 bin TL’yi bulur

BULGAR TAŞIMACI KURULUŞLARI KİRA BORCUNU NEDEN ÖDEMİYOR?

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, “Uluslararası sözleşme kapsamında Bulgaristan taşımacı kuruluşlarına kiraya verilen taşınmazla ilgili birikmiş kira alacağının tahsil edilememesinin nedeni nedir?” şeklinde soru yöneltti. 

165 BİN AVRO KİRA BORCU 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Svilengrad - Kapıkule Demiryolu Sınır Geçişi Faaliyetlerinin ve Kapıkule Sınır Mübadele Garındaki Demiryolu Sınır Hizmetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Anlaşmanın 17.01.2006 tarihinde imzalandığını anımsatan Gürer, “Anlaşmaya göre kapıkule sınır mübadele garında Bulgar Demiryolu Taşımacı Kuruluşlarının kiraladığı binaların kiraları ve bu binaların ısıtma, aydınlatma ve su temini giderleri dahil olmak üzere TCDD tarafından Bulgar Taşımacı Kuruluşlarına kiralanan binalar için her bir Bulgar Taşımacı kuruluşu, kapıkule sınır mübadele garındaki modernizasyon ve yeniden yapılanma sona erene kadar aylık metrekare başına 45 avro ödeyecekti. Bu kapsamda 5 Bulgar Taşımacı Kuruluşu TCDD’nin kiracısı konumundadır.

Sayıştay’ın yaptığı incelemede, bir şirketin 2019 yılında ödenmemiş toplam 165.248,52 Euro borcu bulunmasına rağmen idare tarafından herhangi bir işlem yapılmadığı görülmüştür.

Söz konusu uluslararası anlaşmada kira borcunun ödenmemesi durumunda yaptırımın ne olacağına ilişkin bir düzenleme var mıdır?” şeklindeki sorusuna da yanıt istedi. 

CHP Milletvekili Gürer ayrıca, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti arasında yapılan uluslararası sözleşme kapsamında Bulgaristan taşımacı kuruluşuna kiraya verilen taşınmazın birikmiş kirasının tahsilinin sağlanması için bir girişimde bulunulmuş mudur?” şeklinde soru yöneltti. 

BU NASIL İKİLİ ANLAŞMA 

 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Adil Karaismailoğlu, “Yapılan ikili anlaşmalar gereği kira bedellerini ödemeyenler için herhangi bir yaptırım hükmü bulunmadığından dolayı tahsil işlemlerinde güçlükler yaşanmaktadır. Ancak yapılan ikili heyet toplantılarında bu ve buna benzer aksaklıklar, yapılan toplantı görüşmelerinde gündeme gelmekte ve karşılıklı olarak çözüm önerileri sunulmaktadır” açıklamasında bulundu. 

BULGARLAR ÖDEME YAPMIYOR 

20 Mart 2019 tarihinde Plovdiv’de Türkiye-Bulgaristan Ortak Sınır Komisyon toplantısı düzenlendiğini açıklayan Bakan Karaismailoğlu,  “Birikmiş alacakların 2019 yılı üçüncü çeyreğine kadar ödenmesi gerektiği Bulgaristan heyetine bildirilmiş ve Bulgaristan heyeti ödemelerin 3 (üç) ayda bir yapılmasının en iyi çözüm olduğu belirtilerek teklif oy birliği ile kabul edilmiş ve imza altına alınmıştır. Ancak Bulgaristan tarafından ödemeler henüz yapılmamıştır” dedi. 

Bakan Karaismailoğlu, “2020 yılında ise, Covid-19 Pandemisi nedeniyle Türkiye-Bulgaristan Ortak Sınır Komisyon toplantısı gerçekleştirilememiştir. Ancak, konu titizlikle takip edilmektedir” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim