Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, buğday taban fiyatının çiftçiyi tatmin etmediğini belirterek, mazot ve gübre fiyatlarında tarafından, yüzde 30 luk bir artış yaşanırken hububat fiyatlarında yüzde 14 artış beklenenin altında olduğunu söyledi.


Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından, hububat müdahale fiyatlarının Temmuz ve Ağustos’ta ton başına 605 TL olarak açıklandığını hatırlatan Kenar şunları dedi; “Buğday taban fiyatının iyi gibi gözükse de, çiftçilerimizin önceki yıllarda yaşadığı kuraklık ve maliyetlerin yüksek oluşundan dolayı bu rakamın üreticilerin geçmiş dönem zararlarını bile karşılamayacaklarını ve tatmin edici bir fiyatın altında açıklandığını düşünmekteyiz. Açıklanan bu fiyat ilimiz için tatmin edici değildir. Çünkü bölgemizdeki sulanabilir tarım alanının az olduğu ve sulanan bölgelerdeki tarım alanlarının parçalı olması, sulamada tüketilen enerji gideri, üretim maliyetini yükseltmektedir.

Niğde’de 170 Bin Ton Buğday Üretimi Bekleniyor

Kenar, mazot ve gübre fiyatlarında yüzde 30‘luk bir artış yaşanırken hububat fiyatlarının yüzde 14 artış olması beklenenin altında olduğuna işaret ederek; “Türkiye genelinde olduğu gibi Niğde’de tahıl üretiminde rekolte ve kalite geçtiğimiz yıllara göre arttı. Bölgemizde 400 bin dekarlık alanda 2010 yılında yaklaşık 150 bin ton civarında iken bu yıl yaklaşık 170 bin ton civarında buğday üretimi bekliyoruz.” diye konuştu.
Verimli bir yıl geçirdik
Geçtiğimiz yıllarda üreticilerin üst üste kuraklıkla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Kenar; “2011 yılının başında alınan yağışlar ile birlikte verimli bir yıl geçirdik. Niğde’mizde hasat döneminin başlaması ile birlikte açıklanan bu rakamlardan çiftçilerimiz şu an için memnun kalmamıştır.” dedi.


Editör: TE Bilişim