Niğde Valiliği tarafından zirai don olayını önceden bildiren erken uyarı sistemi kuruldu. Özellikle kış ve bahar aylarında meydana gelen don olaylarında mahsullerin zarar görmesini engellemek amacıyla Niğde Valiliği Proje ve Yatırım Birimi (NİPRO) ile Niğde Ziraat Odası işbirliğinde Erken Uyarı Sistemi hayata geçirdi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından 411 Bin TL hibe desteği almaya hak kazanan “KOP İle Niğde İlinde Tarımsal Erken Uyarı Sistemleri Kurulumu” projesi, sistemlerin kurulumlarının tamamlanmasıyla birlikte hayata geçti.

Sistemin Niğdeli üreticilere zirai don olaylarına karşı büyük fayda sağlayacağının altını çizen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, “Erken uyarı sistemi, hava şartlarından doğacak olumsuzluklar karşısında erken müdahale edip ürün kaybına uğramadan uzaklaştırılmasına ve don zararına karşı önlem alınabilmesine yardımcı olacak” dedi.

KOP tarafından 411 Bin TL hibe desteği alan Projeyle birlikte İlimizde mevcut bulunan 7 adet hava tahmin ve erken uyarı istasyonu sayısı, 10 adet yeni istasyon kurulumuyla birlikte 17 adede çıkarıldığını belirten Vali Şimşek, sistemin 327 bin 870 Dekar alanın tamamına fayda sağlayacağını belirtti.

Vali Yılmaz Şimşek konuşmasına şu şekilde devam etti; “Bu sayede çiftçilerimizin, üretim süreçlerindeki don, aşırı yağış, kuraklık gibi iklim olayları sebebiyle oluşacak üretim kayıpları asgari düzeye indirilmiş olacak. Yine istasyonların kurulumları ve il genelini kapsaması sayesinde zirai ilaçlama faaliyetleri tam zamanında yapılarak kullanılan kimyevi ilaç miktarı asgari düzeye indirilmiş olacaktır.

Bu faydalara ek olarak özellikle son yıllarda hızlanan, iklim değişikliğine bağlı olan beklenmedik meteorolojik vakalar kayıt altına alınarak yeni iklim yapısı hakkında analiz için gerekli veri tabanı oluşturulmuş olacaktır. Özetle ifade etmek gerekirse tarımda dijitalleşme için gerekli önemli bir teknolojik altyapı tamamlanmış durumdadır.

Projede emeği geçen personelime ve Niğde Ziraat Odasına teşekkür eder, ilimize ve ilimiz çiftçilerine hayırlı uğurlu olmasını dilerim”

Editör: TE Bilişim