Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Niğde’de Ahiler Haftası etkinliklerinin ardından Müsiad Niğde Şubesini ziyaret etti. Niğde Gümrük Müdürlüğünün resmi açılışına katıldı. Bor temaslarının ardından Bor öğleden sonra Bor İlçesine geçti. Bor Karma Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etti. Fabrika açılışının yanında Bor Deri Sanayi hakkında da bilgiler aldı.

NİĞDE GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ 1999 YILINDA KAPATILMIŞTI

1999 yılında kapatılan Niğde Gümrük Müdürlüğü, yapılan törenle Gümrük Müdürlüğü resmen açıldı. Niğde OSB’de 7 Personeli bulunan  Gümrük Müdürlüğü  2014 yılında 7,5 milyon dolarlık ihracat yapılmış. 2015 Yılı Mayıs ayına kadar ise 2,5 milyon dolarlık ihracaat gerçekleştirilmiş. Niğde’nin 2014 yılında 64 milyon dolarlık toplam ihracatı içinde daha açılışı yapılmadan % 15’lik kapasiteye ulaşmış.

GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ KOLLEKTİF ÇABANIN ÜRÜNÜ

Niğde milletvekilleri Ömer Selvi ve Alpaslan Kavaklıoğlu’nun açıkladığı gibi, 1996 yılında açıldı ve 1999 yılında kapatıldı. Gümrük Müdürlüğü kollektif bir çalışmanın ürünü, Gümrük Müdürlüğünün Niğde’de açılması hayli de zor olmuş ama kollektif bir çalışmayla açılmış. Aktaş Andaval Yük merkezinin açılması ile daha entegre bir Gümrük olacağı belirtildi.

Bakan Canikli, Gümrük Müdürlüğünün kapatılmasının o bölgeden vazgeçildiğini, ümidin kesildiği anlamına geldiğini 1999 yılındaki ekonomik verilerinde bunu gösterdiğini belirttiği konuşmasında Gümrük Müdürlüğünün varlığı ve çalışmasının o bölgenin ekonomik olarak güçlendiği anlamına da geldiğini belirtti.

Bakan Canikli’yi Bor OSB’de Borlular yöresel oyun havası Naciye oyunu ve yine geleneksel Tuluk Ekibi gösterisi ile karşılandı.

BORLULAR UÇUŞA HAZIR OLSUN

Bor OSB’deki törende Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın konuşması da ilginçti. Başkan Erat; Bu çölde bugün fabrikalar fışkırıyor. Geçmişte, birkaç deri fabrikası, bir tuğla fabrikası ile övünüyorduk. Ama bugün onlarca fabrika ilçemizde mantar gibi bitiyor. Birileri hayal diyordu, hayaller gerçekleşti. Bugün OSB’de tahsis edilecek arsa kalmadı. Büyük çabalarla 4 bin dönüm ilave yapıyoruz. Organize Sanayimizi büyütüyoruz. Sayın Başbakanımızın söz verdiği hemen burada OSB’nin karşısında olan havaalanımız da gerçekleştiğinde tabi uçakla uçağız ama ben diyorum ki… Bor Uçuşa hazır olsun…”dedi.

Bor İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük, Bor OSB ile ilgili teknik bilgiler verdi. Kaymakam Küçük; 1995 yılında temeli atılan Bor OSB 297 hektar alan üzerinde kurulu. Alt yapısı 2006 yılında tamamlandıktan sonra yeni teşvik kanunu ile 5. Teşvik kapsamında yer almakta. Yaklaşık 20 farklı alanda 61 firma ve 1500 istihdamı ile hizmet üretmektedir”dedi.

HALEN 31 FİRMA İNŞAAT AŞAMASINDA, 11 FİRMA DA PROJE AŞAMASINDA

 Bölge çapında etkili bir OSB olma yolunda olduğunu belirten Kaymakam Küçük, OSB’nin atık su arıtmasının olduğunu ve yurt dışından da yatırım çeken bir cazibe merkezi olduğunu yapılacak havaalanı ile de OSB’nin gelişiminin büyük hız kazanacağını, 31 firma inşaat aşamasında, 11 firmada proje aşamasında olduğunu  söyledi.

Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise; Çevremizdeki büyük illerle sıkışmış, ortada kalmış kendi yağıyla kavrulan bir ilimiz. En önemli değeri insanı. Ekonomisi tarıma dayanıyor. Sanayimiz Niğde OSB’de bir tekstil kümelenmesi var. Bor OSB ise  yeni yeni filizleniyor”dedi.

BOR OSB EN UCUZ ENERJİYİ KULLANACAK

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç törende yaptığı konuşmada; Bir Organize Sanayide sanayicinin aradığı en önemli şey, girdi maliyetinin düşüklüğüdür. Girdiler ucuz olacak ki rekabet şansı çok olsun. Sanayicilerin aradığı en ucuz girdi de elektriktir. Bir kuruşluk indirim dahi, toplamda çok büyük bir  miktardan sanayiciyi kurtarıyor. Biz geldiğimizde organize sanayide elektrik fiyatı 25 kuruş civarındaydı. Bir şekliyle 17 kuruşa düştü. Daha sonra TEİŞ Genel Müdürlüğünün programa aldığı indirici merkez ve trafo merkezinin yapılması ile kesin olarak anlaşıldı ki bu Organize Sanayi Türkiye’de en ucuz elektriği kullanılacaktır. 13-14 kuruş civarına düşecektir. Sanayicilerimiz bunu fark ettikleri andan itibaren tabi doğalgaz da önemli. Değerli milletvekillerimiz bahsettiler. Müjdeyi verdiler. Botaş burada istasyonu kendisi yapacak ve bunun için bizden para çıkmayacak. Dolayısı ile Doğalgazı doğrudan Botaş’dan, Elektriği de doğrudan TEİAŞ’tan alacağız. Bir de Mersin limanına yakın olma, transit yol güzergahında olma özelliklerini de ilave ettiğimizde. Bor OSB’ye inanılmaz bir talep oldu. Şuan Bor OSB’de tahsis edecek arsamız yok. 4 bin dönümlük bir genişleme alanı oluşturduk. Şuan da iki tane uluslararası yatırım kuruluşu ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Onlardan bir tanesi bile gerçekleşse fevkelade katma değeri ilçemize getirmiş olacaklar” dedi.

 

BOR OSB BENDE VARIM DİYOR…

Bakan Nurettin Canikli’de törende yaptığı konuşmada; Hem bölgemizin, hemde Türkiye’mizin medarı iftiharı diyebileceğimiz bir sanayideyiz. 3 bin dönümlik bir arazide olan sanayimiz şuan dolmuş ama yeni 4 bin dönümlük bir yer daha tahsis ediliyor. Fabrika demek üretim demek, istihdam demek. Tabi bunlar durup dururken olmuyor. Burada yatırımların artmasının nedeni, 2012 yılında teşvik yasamızın uygulamaya konulması. Şu OSB en yüksek teşvikten faydalanıyor. Sürekli teşviklerin şeklini biçimlerini değiştiriyoruz. Sektöre göre de düzenlemeler yapıyoruz. Çok para eden kıymetli ürünleri üretip onları ihracat etmemiz geriyor. Sanayimizi oraya doğru dönüştürmemiz geriyor. Ama Niğde’nin etrafında Konya, Kayseri, Adana gibi başpehlivanların yanında Niğde ve Bor bunu başarmış. Bende varım diyor… Ama artık yüksek teknolojiye ulaşmamız lazım. Dönüşümü gerçekleştirmek gerekiyor. Savunma sanayi bu konuda ulaştık”dedi.

Bor İlçesinde 4 ayrı fabrikanın açılışı yapılırken, Bor OSB’de bulunan deri fabrikalarından birini de gezerek inceleme yapan Bakan Canikli fabrika sahiplerinden bilgi aldı, onların sorunlarını dinledi.

 

http://www.borhaber.net/siyaset/bakan-nurettin-canikli-bor-ilcesinde-h16745.html

Posted by Bor Haber on 14 Mayıs 2015 Perşembe
Editör: TE Bilişim