Bor Kahveciler Odası Başkanı Şaban Arıkan, İçişleri Bakanlığı'nın Korona Virüs Önlemleri kapsamında aldığı bazı işyerlerine kapatma kararını desteklediklerini, ancak esnafın Vergi, SGK, Kredi, Elektrik ve Doğalgaz ödemelerinin ertelenmesini ve iflasların yaşanmaması için destek istedi.

İçişleri Bakanlığı’nın Korona Virüs ile ilgili tedbir almak üzere gönderdiği genelgesi ile ilgili olarak Bor Kahveciler Odası Başkanı Şaban Arıkan bazı işyerlerinin kapatma kararı ile olarak bir açıklama yaptı.

SGK, VERGİ, SU, DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FATURALARI, KREDİ ÖDEMELERİ ERTELENSİN !

Arıkan, Bakanlığın genelgesi sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ İçişleri Bakanlığının 16/03/2020 tarihine 81 İl Valiliğine Korona Virüs ile ilgili tedbir almak üzere yayınladığı genelge gereği, saat 24:00’den itibaren; tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulacaktır.

Malum olduğu üzeri, ülkemiz ve dünyamızda yaşanan Coronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle tüm esnaflarımızın kurallara uymasını, geçici bir süre sonra bu sıkıntılı süreci atlatacağımızı umuyor, esnaflarımızdan sürece katkı bekliyoruz. Ancak, Devletimizden de bu sıkıntılı dönemde esnaflarımızın iş yapamayacağını göz önünde bulundurarak esnafımıza bazı destekler bekliyoruz.

Hükümetimizin insan sağlığı konusunda almış olduğu tüm tedbirleri destekliyoruz. Daha fazla can kaybına neden olmadan, bir an önce bu virüsten tüm insanlığın kurtulmasını temenni ediyoruz.

İşyerlerimizin faaliyetlerinin durdurulması ile birlikte sektör olarak ülke genelinde faaliyet gösteren esnaflarımız, yanında çalışanlar ve aileleri ile birlikte yaklaşık 500.000 kişi ekonomik olarak büyük zarara uğramış ve esnaflarımız tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir.

Bu nedenle, aşağıda maddeler halinde sunulan taleplerimizin kısa sürede çözüme kavuşturulması, taraflarca desteğin verilmesi, esnaflarımız ve çalışanlarımızın geleceği açısından son derece önemlidir.

TALEPLERİMİZ:

1-Esnafımıza en az 6 ay geri ödemesiz kredi verilmesi.

2-Esnafımızın bankalara olan her türlü kredi borçları ile kredi kartı borçlarının ertelenmesi.

3-Esnafımızın vergi ve sigorta pirimlerinin ertelenmesi.

4-Elektrik, Su ve Doğalgaz gibi faturaların en az 3 ay süreyle ertelenmesi.

5-Esnaflarımızın ödemiş olduğu Kira Stopajı, KDV, Muhtasar Vergisi, Eğlence Vergisi, Tabela Vergisi, Çevre Temizlik Vergilerinin ertelenmesi.

6-Esnafımıza kira yardımı yapılması, Vakıf ve Belediye’ye olan kiraların yıl sonuna kadar ertelenmesi.

7-Digitürk abonesi olan işyerlerimizin uğramış olduğu maddi zararların telafi edilmesi.

8-Sektörümüz işletmecilerinin KOSGEB kredi kapsamına alınması.

Editör: TE Bilişim