Bor İlçemizin adı ile ün yapan ‘Bor Kabağı’  pazar ve manav tezgahlarında yerini aldı.
Bor İlçemizde Nisan başında  ekimi yapılan Bor Kabağı ilk ürününü bu hafta verdi. Geçtiğimiz hafta turfanda olarak satışa az miktarda sunulan “Bor Kabağı” bu hafta yeteri kadar Pazar ve manav tezgahlarında yerini buldu.
Bor Kabağı, güney illerinden getirilerek satışa sunulan kabaklara göre daha lezzetli olması ile tanınıyor. Lezzeti ile ün yapan “Bor Kabağı” satışa sunulduktan sonra bu civardaki pazar ve manavlarda tercih edilen bir kabak türü olarak görülüyor.
İlçemizde Kızılyer mevkiinde sebze üretimi yapan, Necati Aydın “Bor Kabağının ayrı bir tadı ve lezzeti vardır. Bor bu lezzeti de ilçemizin belli bölgelerinin toprağından alıyor, organik bir ürün sayılabilir, Adana yöresinin kabaklarına hiç benzemez. Yıllardır Bor Kabağı diğer kabaklardan farklı bir tadı ve lezzeti ile ün yapmıştır. Şuan için pazarda 1,5 lira ile 1 lira arasında satışa sunuyoruz” dedi.
Kabak yemeği Türk Mutfağının vazgeçilmez sebze yemekleri arasında sayılıyor, Salatasından, sulu yemeğine, üzerine çeşitli soslar yada yoğurt katılarak da yenilen kabağın yine Bor İlçemize has doğal pekmezden yapılan  Bor Kabak Tatlısı da hayli meşhur.
Bor’da üretilen kabak sadece yemek alanında tüketimi yapılıyor, oysa Nevşehir ilinde kabak daha çok çekirdeği için üretiliyor.
Yeri gelmişken belirtelim, tarlada şuan kabak toplayan, ileriki tarihlerde  pancar, patates ve ot toplama işlerinde de çalışan kadın işçilerin yevmiyesi 25 lira, erkek işçilerin ise 50 lira olduğunu öğrendik.
BOR KABAĞININ FAYDALARI
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir.
Faydaları :
İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
Prostattan doğan şikayetleri giderir.
Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir.
Basuru olanlar için faydalıdır.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Bor Kabağının  çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur.
Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser.
Üzüm Pekmezinden doğal olarak yapılan Bor Kabak Tatlısı , kudret vermesinin yanında, çaresiz sevdavi marazları da caydıran bir özelliği vardır.
İyi kan peyda eder.
Çekirdeği yenildiğinde öksürüğü keser, Göğsü yumuşatır.
 
 
Editör: TE Bilişim