Bakanlar Kurulu kararıyla 4 yıl önce ilan edilmesine rağmen herhangi bir yatırım yapılmayan Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin durumunu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi projesinin durumunu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM Gündemine getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde, Niğde, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi projesinin gerçekleştirilmesi ile ilgili bir tarihin saptanıp saptanmadığını sordu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank cevabında şu ifadelere yer verdi:

“Bilindiği gibi, Niğde Valiliği'nin talebiyle başlatılan süreç sonucunda 2.539 hektar büyüklüğündeki Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, 09/11/2015 tarihli ve 2015/8241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiştir.

29/09/2018 tarihli ve 30550 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar neticesinde ise; Niğde ilimizin Bor ilçesinde bulunan 2.553 hektarlık alan, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak ilan edilmiştir.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinin 5'inci maddesinin 1) bendi gereği; 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu kapsamında ilan edilen endüstri bölgelerinin aynı zamanda YEKA olarak ilan edilmesi durumunda, bu alanların tahsis edileceği tüzel kişiler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından belirlenecektir. Söz konusu alanın yatırıma hazır hale getirilmesine ilişkin çalışmalar ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecektir” yanıtını verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise böyle giderse Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde yatırıma başlama süresinin uzun yıllar alacağını belirtti.

Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesiyle aynı zamanda karar alınan Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde tüm işlemlerin tamamlanıp yatırımların yapıldığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Niğde’de maalesef her konuda olduğu gibi bu konuda da süreç ağır işlemektedir. Bir yer seçimi yapılıyor karar alınıyor o yer için sorun çıkıyor Hükümet yatırım yapacağı yetin fizibilitesini dahi yapabilme becerisine sahip değil mi bakanlıklar arası koordinasyon yok mu? Plansız programsız öngörüsüz yatırım olur mu, karar alalı yıllar olmuş, vaat var sonuç meçhul.. Böylesi yaklaşımlarla sorunlar çözülmez artar, bir an önce karar verilip sonuç belli olmalıdır” dedi.

Editör: TE Bilişim