Vali Âlim Barut Bor İlçesi Emen Ovasında kurulu Cıngıllı Organik Tarım İşletmeleri’nde incelemelerde bulundu ve işletme yetkililerinden brifing aldı.
Çöl Toprağından Tarım Arazisine.
Niğde İli, Bor İlçesi ve Ulukışla İlçesi arasında yer alan Emen Ovası üzerinde kurulu bulunan Cıngıllı Organik Tarım İşletmelerine Vali Âlim Barut beraberinde, Bor Kaymakamı Kemalettin Sakin, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, Tarım İl Müdür Vekili Aydın Tüfekçi ile birlikte inceleme ziyaretinde bulundu.
İşletmenin bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve bundan sonra yapılması planlanan projeler hakkında işletme yetkililerinden brifing alan Vali Barut, işletmenin çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Niğde için tesisin katma değer oluşturduğuna vurgu yaptı ve şunları söyledi; “Bilindiği üzere İlimizde ağır sanayi çok fazla gelişmemiş durumdadır. Tipik bir Orta Anadolu kenti olan Niğde’miz rotasını tarımsal faaliyetlere çevirmiş ve bu yolla geçimini sağlanmaktadır. Ancak, İlimizin topraklarının verimliliğini artırmak için modern tesislerin kurulması önemlidir. Artık tarım eski tarım metotları ile değil, ileri tarım uygulamaları çerçevesinde yapılmaktadır. Tesisleşmek; kıymetli olan su ve toprağı uygun yöntemlerle ekip biçmek son derece önemlidir.
Ziyaret ettiğimiz bu işletme İlimiz Bor İlçesi’ndeki Emen Ovasında 26 bin dekar üzerinde kurulmuş ve modern tarım tekniklerini kullanan bir tesis. Çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir bölge ıslah edilmiş ve verimli tarım arazilerine kavuşturulmuştur. İlimize katma değer sağlama noktasında tesisin önemi büyüktür. Yörede bu tip tesislerin yoğunlaşması ise bizim arzumuzdur. Bu sayede hem çölleşmenin önüne geçebileceğimiz gibi hem de istihdam sağlanacaktır.
Niğde Valiliği olarak biz İlimize gelen yatırımcıya her zaman elimizden gelen desteği sağlamaya hazırız. Bu tesisi de bu noktaya taşıyan ve daha ileri götürecek yönetici ve çalışan arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi.
Cıngıllı Organik Tarım İşletmeleri yetkilileri de Vali Âlim Barut’a tesis hakkında brifing vererek tesisi gezdirdiler. İşletme yetkilileri tesis hakkında Vali Barut’a şunları aktardılar; “Toplam 550 bin dekarlık Emen Ovası ülkemizin en hızlı çölleşen, çevresindeki toprak ve su kaynaklarını tehdit eden bir bölgedir. Bu bölgede bulunan mülkiyeti Milli Emlak’a ait 26 bin 200 dekarlık arazi yapılan bir ıslah projesi ile 2004 yılına Cıngıllı Organik Tarım İşletmelerine 29 yıllığına irtifak hakkı kurulmuştur.
2008 yılında Kalinos Holding bünyesinde faaliyet gösteren Leben Tarım tarafından şirket devralınmıştır. Projemiz tam kapasite ile hayata geçtiğinde 161 kişiye istihdam sağlanacak, daha verimli su, toprak ve makine kullanımı ile çiftçiye örnek olup toprak ve su kaynakları korunacaktır.
Tamamı öz sermayemiz ile tesis içinde bugüne kadar 52 kilometre yol yapılmıştır. Bin 900 metrekare muhtelif inşaat çalışması yapılmıştır. 789 adet muhtelif köprü yapılmıştır.37 kilometre elektrik hattı yer altına alınmıştır. 32 adet sulama kuyusu açılmıştır. 12 adet center pivot, 6 adet tamburlu sulama sistemi kurulmuştur. 46 kilometre yeraltı sulama hattı döşenmiş, 26 kilometre drenaj kanalı açılmıştır. 9 bin ton ıslah amaçlı jips, 9 bin 800 ton ıslah amaçlı gübre kullanılmıştır. 6 bin 700 dekar alanda kuru tarım, 10 bin 800 dekar alanda sulu tarım yapılmıştır. Toplam 26 bin 790 dekar ekim yapılmıştır. Yapılan çalışmalarımız bununla da sınırlı kalmayacak süt sığırcılığı tesis ve biogaz tesisi ile ilgili proje çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.










Editör: TE Bilişim