CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yetkili kurumların çelişkili açıklamalarla sık sık gündeme getirdiği ve adeta yılan hikâyesine dönen “Bor ilçesindeki petrol türetebilen kaya gazı” rezervleriyle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in konuyla ilgili soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 4 milyon dolar harcanarak açılan kuyulardan elde edilen bulgulardan olumlu sonuç alınamadığını bildirdi.

MTA’YA GÖRE BOR’DA 8 MİLYAR TON KAYA GAZI REZERVİ VAR

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Maden Teknik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün 2010 yılında Niğde-Bor havzasında ve çevresinde yapılan sondaj çalışmalarında 8 milyar ton petrol türetebilen kaya kazı rezervinin bulunduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlattı.

KAYA GAZI VARSA NEDEN ÜRETİME GEÇİLMEDİ?

Maddi değeri milyar dolarlarla anılan bu rezervlerde ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapılmasını isteyen Gürer, “Sondaj ve kaya gazı üretim çalışmalarında bugüne kadar harcanan para miktarı ne kadardır? Adı geçen bölgede şu ana kadar kaya gazı üretilebilmiş midir? Üretilememişse aradan geçen bunca zamana rağmen Niğde-Bor havzasında kaya gazı üretilememiş olmasının sebepleri nelerdir? Niğde-Bor havzası haricinde Türkiye'nin başka bölgelerinde kaya gazı rezervine rastlanmış mıdır? Rastlanmış ise bu bölgelerde kaya gazı üretimiyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklindeki sorular yöneltti.

TPAO 2 AYRI KUYU AÇTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen sondajlı arama çalışmaları sırasında Niğde ili, Bor ilçesi, Badak Mevkiinde 24.05.2007 tarihinde 1035. metrede petrol içeren bir zona girilmiş ve toplam 57 m boyunca bu zon kesilmiştir. Bitümlü şeyllerden kaynaklandığı düşünülen bu petrol bulgusu hakkında çalışma yapılması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğüme (TPAO) konu hakkında bilgi verilmiştir. TPAO tarafından Niğde ili, Bor ilçesi civarında yapılan jeolojik ve jeofizik çalışmaları takiben 2008 ve 2010 yıllarında Bor-1 ve Bor-2 kuyuları kazılmıştır” açıklamasında bulundu.

SADECE KUYU MALİYETİ 4 MİLYON DOLAR

Bakan Albayrak, TPAO tarafından Niğde ili, Bor ilçesi civarında yapılan jeolojik ve jeofizik çalışmaları takiben 2008 ve 2010 yıllarında açılan kuyu maliyetlerinin yaklaşık 4 Milyon ABD Doları olduğunu bildirdi.

KAYNAK KAYALARI OLGUNLAŞMAMIŞ

Adı geçen bölgede şu ana kadar kaya gazı aramacılığı ve üretiminin yapılmadığını kaydeden Bakan Albayrak, “Bunun temel nedeni söz konusu alanın Güneydoğu Anadolu ve Trakya havzaları kadar potansiyel içermemesi ve özellikle kaynak kayaların olgunlaşma değerleri ile ilgili ciddi sorunların bulunmasıdır” ifadesini kullandı.

POTANSİYEL BELİRLEME ÇALIŞMALARI TRAKYA VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’DA DEVAM EDİYOR

Enerdi ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Niğde ili haricinde Güneydoğu Anadolu ve Trakya Havzalarında kaya gazı rezervine rastlanmıştır. Kaya gazı potansiyelini belirlemeye yönelik olarak açılan kuyularda kısa süreli test üretimi gerçekleştirilmiş olup rezerv tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir” dedi.

GÜRER: “HANGİSİ DOGRU?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, MTA’nin bölgede 2007 yılında yaptığı çalışmada değeri milyar dolarlarla ifade edilen kaya gazı rezervlerinin bulunduğunu açıklamasına rağmen, TPAO’nun tersi yönde açıklama yapmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Bor ilçesinde petrol ve kaya gazı rezervleriyle ilgili iddiaların her seçim döneminde ortaya atıldığını ve budan siyasi rant elde edilmeye çalışıldığını söyleyen Gürer, “Son 10 yıldır, bor ilçesi ve çevresinde petrol ve kaya gazı rezerviyle ilgili iddialar hiç gündemden düşmedi. Zaman zaman bakanlık düzeyince yapılan açıklamalarda, bölge insanını heyecanlandıracak ifadeler kullanıldı. Şimdi ise Enerji Bakanı kaya gazı ile ilgili olarak burada bir araştırma yapılmasının gerekli olmadığını ifade ediyor. Yetkili kurumlar ve bakanlıkların farklı açıklamaları da kafa karıştırıyor” dedi.

MİDYAT’A PİRİNCE GİDERKEN…

Kaya gazı rezervini belirlemek için harcanan miktarın büyüklüğüne de değinin Gürer, “Sadece 2 adet kuyunun açılması için 4 milyon dolar harcanmış. Bu rakamın içinde jeolojik ve jeofizik çalışmalar ile MTA’nin yaptığı çalışmalarda harcanan miktar yok. Bu durum, ‘Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olduk’ ifadesinin tam karşılığı olabilir. Bölgede her seçim dönemi öncesinde insanları umutlandıracak açıklamalarda bulunmaması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim