Bor İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü alternatif tarım uygulamaları çervesinde Bor İlçesi Kızılca Köyünde uygulanan rezene bitisi ve anason üretimi başarı ile sonuçlandı. 

Kızılca Köyünde Bor Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün alternatif ürün oluşturma uygulamaları kapsamında  Mehmet Kabasakal isimli çiftçi  rezene ve anason bitkisi üretimini gerçekleştirdi.  Mart ayı içiresinde 20 dekar alana ekilen tohumun ardından çıkış sağlanamamış ancak 15 Nisan'da 7 dekar alana tekrar ekilerek ürün elde edildi.

Kızılcalı çiftçi Mehmet Kabasakal alternatif ürün olarak deneme yapmış ve dekar başkına 25 -300 kg. ürün aldı. Bölgede sıkça yetiştirilen  husubat ürününe alternatif olarak gerçekleştirilen rezene ve anason ürünü  hububattan daha karlı bir ürün olarak biliniyor. Kilosunun ortalama 7 - 8 liradan pazarlandığı ve pazar sorununun olmadığı belirtilen rezene ve anason bitkisi Bor İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrolünde   bölgede alternatif ürün olarak yaygınlaşacağı belirtiliyor. 

Rezene bitkisi nedir?

Maydanozgiller familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. Gövde dik olarak yükselmektedir. Gövde üzerinden çok sık çatallar çıkar. Bitki 1,5 metre boyuna kadar uzayabilir. Bitkinin çiçekleri altın sarısı bir renge sahiptir. Bitki ekildikten iki yıl sonraki ilk sonbaharda olgunlaşıp yarılan tohumları toplanmaya başlanır ve kabukları tarakla temizlenir. Direkt güneş almadan kurutulur.  Rezene bitkisi, herhangi bir şikâyet hissedilmeksizin C ve B vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerallerini barındırmasından ötürü vücudu güçlendirmek amacıyla kullanılabilir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve kemik yapısının sağlamlaşmasında etkili olan, antioksidan özelliği bulunan bir vitamindir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, sindirim zorluğunda, bağırsak parazitlerinde, göz hastalıklarında tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

Anason bitkisi nedir?

Bitki özellikleri: Küçük beyaz çiçekli, 30-60cm yükseklikte, tüylü, bir yıllık bir kültür bitkisidir. Doğada aramamak gerekir. Bileşim: Herkesin tanıdığı, hoş, aromatik bir kokusu vardır. Genelde %2-4 oranında değişen uçucu yağdan kaynaklanır bu koku. Anethol, uçucu yağın  ana maddesidir. Ayrıca şeker ve albümin de içerir. Maydanozgiller familyasından olan anason, Tıpta mide, bağırsak gazlarının birikmesini önleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılan anason nefes darlığı, öksürük ve kalp çarpıntısı sorunlarında etkilidir. Çay bitkisi olarak ve  tıp alanında   tüketilmesinin yanında içki üretiminde de kullanılmakatadır. 

 
Editör: TE Bilişim