Türkiye'de patateste birinci, elma ve lahana üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde'nin çilek üretiminde de söz sahibi olması hedefleniyor.





Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde'de alternatif ürün olarak yaygınlaştırmaya çalıştıkları çilekten olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.





Niğde'nin coğrafyası ve iklimi dolayısıyla çilek yetiştiriciliği için çok uygun olduğunu vurgulayan Türkmen, "Çileğin farklı aroması, şeker oranı yüksek ve raf ömrü uzun olması dolayısıyla ilimiz için ideal bir ürün olduğunu gördük" dedi. Türkmen, Türkiye'de patates üretiminde birinci, elma ve lahana üretiminde ikinci sırada yer aldıklarını ifade ederek, "Çilek üreticiliğinde de söz sahibi olmak istiyoruz çünkü bu yılki rakamlarla konuşmak gerekirse, patates üreticisinin dekarda 4 ton üründen net karı bin 500 lira civarındayken, çilekte ise aynı şartlarda 6 bin lira, yani yaklaşık dört katı oluyor. Elma için ise dekarda bin lira, lahanada 750 ile bin lira aralığında" diye konuştu.





Çileğin gelir getirici, karlı bir ürün olduğunu vurgulayan Türkmen, şunları kaydetti: "Bölgede üretimi yapılan diğer ürünlere göre kıyaslama yaptığımızda en fazla para kazandıran ürün çilek oldu. Çiftçilerimizin yüzü gülüyor, pazar sorunu yok. Tarlada şu an 3 lira 50 kuruştan satışı yapılıyor. Birim alandan çok ürün ve çok karlı kazanç elde ediliyor. Çiftçilerimizden biri bu sene kurduğu çilek bahçesinden 4 aylık süreçte 30 dekar alandan 40 ton ürün elde etti. Önümüzdeki yıl dekarda 4 ton verim elde edeceğimizi ümit ediyoruz. Öncelikle hedefimiz, çilek dikim alanını 2 bin dekara ulaştırmak ve Türkiye'de ilk üçe girmek.





Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin önerisiyle, Bor ilçesine bağlı Bayat köyünde çilek bahçesi kuran Eray Doğan ise alternatif ürün olarak çileği seçtiğini söyledi.Domates, biber ve kornişon (turşuluk salatalık) ektiğini ancak çileğin bu ürünlere göre daha iyi gelir getirdiğini anlatan Doğan, "İlk hasatta tarladan çileği toptan 4 liraya sattım, şu an 3 lira 50 kuruştan satıyorum. Bu yıl ilk ürün olduğu halde dekarda 1 ton verim elde ettik. Bu sonucu hiç beklemiyordum, sürpriz oldu. Önümüzdeki yıl çilek bahçemi 50 dekar daha büyütmeyi düşünüyorum. Niğde'nin iklimi dolayısıyla bizim çileğimiz daha dayanıklı" şeklinde konuştu.





Doğan, ürünlerine talebin fazla olduğunu söyledi. Hava şartları iyi gittiği ve don olmadığı sürece Aralık ayına kadar ürün alabileceklerini belirten Doğan, "Şu ana kadar 30 dekardan yaklaşık 40 ton elde ettik. Niğde başta olmak üzere ağırlıklı olarak Nevşehir, Kayseri, Aksaray ve bölgemiz dışından da Hatay iline satış yapıyoruz" dedi.





Niğde'de alternatif ürün çalışmaları kapsamında yaklaşık 100 dekar alanda çilek yetiştiriliyor.



***



Konu ile ilgili önceki haberimiz için aşağıda fotoğrafa TIKLAYIN









Editör: TE Bilişim