Altunhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz İhsan İNAL konuyla ilgili olarak açıklama yaptı; “Altunhisar ilçemiz özellikle yazlık patates üretimine iklim ve toprak yapısı itibariyle son derece uygundur. Yöremizde son yıllarda yazlık patates üretiminin gün geçtikçe artması ve ortalamaların üzerinde verim alınması bunun göstergesidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca hazırlanan ve yürürlüğe giren Bitki Pasaportu Yönetmeliği gereği patates üreticilerimizin mağdur olmaması için uyması gereken kurallar ve yapması gereken bir takım işlemler bulunmaktadır. Yöremizde patates yetiştirmek isteyen üreticilerimizin mutlaka ve mutlaka tarlaya patates ekimi yapmadan önce Altunhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze gelerek gerekli kayıt işlemlerini yaptırarak kayıt numaraları almaları son derece önemlidir.”dedi.

 

İnal açıklamasının devamında ; “Üreticilerimiz tarafından yapılan kayıt başvurusu sonrasında Müdürlüğümüzce kurulan iki teknik ekibimiz patates üretim alanlarında üreticilerimize verilen randevu sistemi sayesinde sık sık tarla kontrolleri yapılacak, makro incelemeler, tahlil ve analiz gibi işlemler yapılacak ve sonucunda  üretim faaliyetlerinde sakınca görülmeyen üreticilerimize onay verilerek bir üretici kayıt numarası verilecektir. Verilecek bu numara patates üreticileri tarafından satış esnasında her çuval üzerine tek tek yazılarak sevki yapılacaktır. Bu numara sayesinde tüketim esnasında oluşan herhangi bir olumsuzluk durumunda çuval üzerindeki numaraya bakılarak üretilen patatesin; hangi il veya ilçedeki, hangi tarlada, kim tarafından üretildiği anında tespit edilerek gerekli müdahaleler yapılacaktır.

Altunhisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İhsan İnal,  Çifçilerin patates ekimi yapmadan önce mutlaka Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini belirtirken bu konuda da İlçe, Kasaba ve Köylerde sürekli toplantılar yapıldığını söyledi.

İlçe Müdürü İhsan İnal ; Bu hususta yetiştiricilerimizi tam anlamıyla bilinçlendirmek amacıyla her köy ve kasabamızda çiftçi  toplantıları düzenliyoruz. Üreticilerimizin  patates ekimi yapmadan önce Altunhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze başvuru yapmalarının son derece önemli olduğunu hatırlatırız. Patates ekiminden sonra yapılacak başvurular geçersiz sayılarak kayıt işlemleri yapılamayacak ve üreticilerimizin yaptığı kayıtsız üretimin tespit edilmesi durumunda gerekli yasal işlemler uygulanacak ve yetiştiricimizin ürettiği ürününe pazar bulamaması gibi  sorunlarla karşılaşma durumu ortaya çıkabilecektir. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için  gerekli başvuruları yapmaları amacıyla en yakın zamanda Altunhisar ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze  davet ediyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

 

Editör: TE Bilişim