Niğde İl Genel meclisinde geçtiğimiz aylarda yapılan oylama sonrası BİRKO’nun bulunduğu arazinin İmar revize planının uygun görülmemesi sonrası ve konu Çevre ve Şehirciik Bakanlığına götürüldü oradan tekrar Niğde’de yerel kurumların talepleri üzerine Niğde’de oylanması gerekçesiyle Niğde’ye gönderilen İmar Revize Planı Niğde’de yapılan oylama sonrası İmar revize Planının değişikliği uygun görülmediği şirkete bildirildi.

Bunun üzerine Niğde’de görev yapan yerel gazete ve Ajans muhabirleriyle bir araya gelen BİRKO A.Ş Genel Müdürü Danyal Ateş, 1972 yılından bu güne Niğde için her türlü yatırımı ve fedakârlığı yaptık ve yapmaya da devam etmek istiyoruz. Yeter ki bu sevgimiz ve hevesimiz Niğde adına kırılmasın ortadan kaldırılmasın. İmar Revize Planımızın bir an önce onaylanması için, Niğde Halkının ve özellikle onay verecek olan yetkili makamların desteğini beklediklerini ifade etti.

BİRKO A.Ş Genel Müdürü Danyal Ateş; “ BİRKO 1972 yılında Koyunlu köyü halkı tarafından Niğde’de hiçbir sanayi kuruluşu yok iken göç veren bir ilin göçünü durdurmak, Niğde’ye ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için kurulmuş, çok ortaklılık özelliği ile Türkiye’de örnek bir kuruluştur. Şirketimiz SPK ya tabi Borsa İstanbul’da %100 sermayesi ile işlem görmektedir. Ortaklarımızın hiçbirinin şirketimizdeki payı %5 aşmamaktadır. Yani Birko yaklaşık 2600 ortağı ile sermayesi tabana yayılmıştır. Şirketimiz ile tüm güncel bilgilere Kamu Aydınlatma Platformundan da ulaşabilirsiniz. Şirketimize ortak olmak isteyen herkes Borsa İstanbul’dan işlem yapabilmektedir. BİRKO’yu genel olarak değerlendirecek olursak kuruluş felsefesinden dolayı her zaman bölge insanının istihdamı ve ekonomik olarak kalkınması için çalışmıştır. Şirket çalışan sayısını 2000 kişilere kadar çıkarmış, binlerce kişiyi de emekli etmiştir. Niğde’de yaşayan tüm ailelerinden en az bir kişinin BİRKO geçmişi vardır. Birçoğumuzun annesi, babası, amcası, dayısı, kardeşi bu şirkette çalışmış buradan geçimini sağlamış, sağladığı kazanç ile de Niğde’nin ticaret hayatını geliştirmiştir. Ayrıca Niğde de Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasına öncülük etmiştir. Yani BİRKO 47 yıldır Niğde ilinin gelişimi için elinden gelen her imkânı kullanmıştır” dedi.

Ortaya çıkan ekonomik ve diğer şartlar şirketimizi mecburen küçülmeye zorlamıştır. Üretmiş olduğumuz pamuk ipliği tesislerimizin teknolojik ömürlerini tamamlamış olduklarından yenilenmeleri yapılamadığı ve zarar eder duruma geldiği için pamuk ipliği üretimi yapılmamasına karar verildi.

Koyunlu Halı üretimine Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 2. Kampüs de 120 kişi çalışan ile devam edilmekte olduğunu belirten Ateş; “ Türkiye’de birçok ilin kendine özel markaları vardır. Koyunlu Halı da Niğde’nin çok önemli ve çok özel bir markasıdır. Şehirlerin markalaşmak için zaman ve para harcarken öncelikle ellerindeki markalara sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum. BİRKO yaklaşık 3 yıldır yaşadıkları birçok olumsuzluklar nedeniyle her geçen gün küçüldü. Şirketimizin tekrar eski günlerine dönmesi için kaynak arayışlarına başlandı. 2 yılda 2 kez sermaye artırımı yolu ile 26 milyon TL ortaklardan kaynak girişi sağlandığını belirtti.

BİRKO’nun 2016 yılında OSB statüsünden çıkarıldığını ifade eden Ateş; “ Atıl vaziyetteki pamuk ipliği tesislerinin bulunduğu ana kampüsteki 450 dönümlük kendi tapulu arazisi Niğde O.S.B. oluru ve Bakanlığın onayı ile 2016 yılında O.S.B statüsünden çıkarılmıştır. Şirketimiz OSB statüsünden çıkarılan bu arazi üzerinde yapılacak imar değişikliği ile ticari, turizm, eğitim, sağlık, spor ve konut alanları oluşturarak Niğde ilimize yeni yaşam alanları oluşturmak Buradan elde edilecek kazançları ve kaynakları yine Niğde için kullanacağız ve BİRKO’yu yeniden eski günlerine taşımayı planlamakta olduklarını ifade etti.

Genel Müdür Danyal Ateş; “Şirketimiz bu arazi üzerinde yaklaşık 1000 kişiye yakın insanın direk yâda dolaylı yoldan istihdam edileceği yatırımları yapmak istiyoruz. SPK ya tabi bir şirket olmamızdan dolayı buraya yapacaklarımızı ayrıntıları ile aktaramıyoruz. Fakat BİRKO ’nun samimiyetini geçmiş yıllarda Niğdeliler ve tüm Türkiye yaptıkları ile biliyor, sizlerde biliyorsunuz. BİRKO bu arazi üzerinde Büyük Şehirlerde yaşayan insanların yararlandığı imkânları Niğde’ye kazandırmak istiyor. Niğde’ye bunları yapabilmemiz için OSB statüsünden çıkarılan arazimiz üzerinde “İmar Revize Planı” yapılması gerekiyor” dedi.

İmar Revize Planının bir an önce onaylanması için Niğdelilerden destek isteyen Ateş; “ Yaklaşık 2 yıldır talep ettiğimiz bu revizyon maalesef onay sürecini bir türlü aşamadığı için bu yatırımları ve imkânları Niğde’ye getiremiyoruz. Niğde’nin büyümesi, kalkınması için kaybedecek zamanı yoktur. Biz BİRKO olarak Niğde’yi seviyoruz. 1972 yılından bu güne Niğde için her türlü yatırımı ve fedakârlığı yaptık ve yapmaya da devam etmek istiyoruz. Yeter ki bu sevgimiz ve hevesimiz Niğde adına kırılmasın ortadan kaldırılmasın. İmar Revize Planımızın bir an önce onaylanması için, Niğde Halkının, siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızın ve özellikle onay verecek olan yetkili makamların desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim