Niğde’nin en büyük Sanayi kuruluşu olan Birko Şirketler Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu, tekstilin Türkiye açısından çok önemli bir sektör olduğunu ve ülkemizde ekonominin kalkınmasında, işsizliğin çözümünde lokomotif görevi üstlendiğini söyledi.
Tekstil Türkiye'için çok önemli bir sektördür
 Niğde’nin en büyük sanayi kuruluşu olan Birko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu, Tekstil Sektörünün Türkiye açısından çok önemli bir sektör olduğunu belirterek, sektörün işsizliğe çözümde çok önemli rol üstlendiğini söyledi.
Türkiye’de Tekstil Sektörünün geçmişte verilen teşviklerle çok büyük bir istihdam alanı oluşturduğuna dikkat çeken Birko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu; ülke genelinde işsizliğin aşağılara çekilmesinde bu sektörün lokomotif görevi yaptığını açıkladı.
Son dönemlerde sanayide ve ekonomideki gelişmelerin piyasalara olumlu yansıdığına dikkat çeken Mumcu; Türkiye’de birçok sektörde olduğu gibi Tekstil sektöründe de yavaş, yavaş bir toparlanma gerçekleştiğini, bu iyileşmenin en büyük örneğini de, Birko olarak kısa bir süre önce vardiyaları üçe çıkararak ve bir bölüm işçiyi tekrar işe alarak yaşadıklarını belirtti.
İşsizlik düşüyor
Türkiye’de ekonomi ve sanayide başlayan iyileşmenin işsizliğin düşmesine neden olduğunu belirten Birko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu; en son yapılan araştırmalara göre, Haziran döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 541 bin kişi artarak, 23 milyon 488 bin kişiye yükselmiştir. İstihdamın sağlanmasında sanayinin payı çok büyüktür. İşsizlik oranı ise 2,5 puanlık azalış ile yüzde 10,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu konuda tekstil sektörü önemli bir rol üstlenmiştir.
Ülkemiz Hızla Gelişiyor
Son dönemlerde Türkiye’de yapılanlara bakıldığında, ülkemizin birçok Avrupa ülkesinden daha hızlı büyüme ve kalkınma gerçekleştirdiğini belirten Mumcu;
“- Ülkemiz geçmiş yıllara nazaran daha fazla ar-ge ye önem veriyor. Teknolojik olarak daha önce hayal bile edemediğimiz buluşlar ve sadece Türk insanının aklı, emeği ve sermayesi ile yapılan teknolojiler var. Bu gelişmeler ülkemiz açısından son derece önemlidir. Dışarıya olan bağımlılık ne kadar azalırsa ülke olarak o kadar güçlü oluruz. Türkiye bulunduğu konum itibariyle her zaman güçlü olmak, güçlü kalmak zorundadır. Hükümetimiz bu bilinçle ülkenin her noktada iyiye gitmesi için çaba harcayan bir görünüm sergiliyor. Tekstil Sektörü olarak bizlerde bu olumlu gelişmelerden etkileniyoruz. “ dedi.
Pamuk Teşvik ile Desteklenmeli
 Tekstil sektörünün ana hammaddesi olan pamuğun büyük bir bölümün dışarıdan karşılandığına dikkat çeken Birko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu; 
“-Pamuk üretiminde çok büyük bir sıkıntı var. Bu sıkıntının bir an önce giderilmesi gerekiyor. Sulanabilir alanlar her geçen gün artmasına rağmen Türkiye’de çiftçimiz maalesef geçmiş yıllardan daha az pamuk ekiyor. Şimdi pamukta ciddi oranlarda nakit teşvikler vermesine rağmen, Amerika’dan kaynaklanan spekülatif fiyat yükseltilme hareketleri baz alınarak pamuk fiyatlarında anormal artışlar mevcuttur. Kütlü pamukta Kg başına 450 + 50 lira kalite farkı olarak ilave teşvik ödeniyor. Bu ise çırçırlanmış net pamuk için 1000 – 1200 TL / Kg bir peşin teşvik ödemesidir. Üstelik bu seneki rekoltede geçen yıla nazaran % 25 – 30 oranında artış vardır. Bütün bunlar dikkate alındığında pamuk fiyatlarının geçen yıla göre % 150’liye varan artış normal olmasa gerek.
 
Başta Amerika, Çin, Hindistan gibi ülkelerin stratejik bir hammadde olan pamuk üzerimde bir takım spekülatif oyun sergilemelerinden kaynaklanmaktadır.
Bu arada Pakistan da vuku bulan büyük sel felaketinin de pamuk üretimine olumsuz etki yapmış, bu olumsuzluk pamuk fiyatlarına da haliyle yansımıştır.
 Bu sene üretici, çırçırcı ve tüccar yüksek oranlarda para kazanmaktadırlar. Bu nedenle önümüzdeki sezon pamuk ekim alanlarının daha da artacağını tahmin ediyorum. Yinede yukarıda bahsettiğim pamuk üretimine çok önem vermek lazımdır. Nakit teşvikle beraber, tohum, gübre. sulama ve ilaçlama gibi konuların üstüne gidilerek, üretimi azami oranda ülkemizden sağlamak suretiyle yurt dışından pamuk ithalini minimum seviyeye indirmemizin çok elzem olduğuna inanıyorum. Bu olay böylelikle hiç olmazsa tekstil sanayinde dışa bağımlılıktan bizi bir nebze olsun kurtaracaktır.
 Modern tarım teknikleriyle ülkemizde üreteceğimiz pamuklar kendi sanayimize daha uygun fiyatlarla yansıyacağı için sektör daha da güçlü hale gelecektir. Avrupa ve dünyada daha rekabet edebilecek seviyeye gelecektir. Biz, pamuk darboğazına düşmeden pamuğun kıymetini anlamadık. İleriki yıllarda daha sıkıntılı dönemleri yaşamamak için pamuğa bir an önce teşvik vermemiz ve üretimi artırmamız gerekiyor.“ dedi.
Editör: TE Bilişim