Birko A.Ş’nin  başvurduğu Nizam İmar Planı değişikliği Niğde İl Genel Meclisi tarafından oy çokluğu ile ret edildi.  

Birko Şirketi kendilerine ait  450 dönümlük arazisi üzerine yapmayı planladığı AVM, Hastane, Okul ve Konut için  İl Genel Meclisi’ne Nizam İmar Planı değişikliği için başvurdu.  Meclis başkanı Bülent Küçüktuna başkanlığında toplanan meclis üyeleri, 450 dönümlük arazisinin imara açılması için Nizam İmar Planı değişikliğini görüştü.

MHP Gurubu adına Tahsin Eren ve CHP Gurubu adına Rasim Yılmaz, birer konuşma yaparak, imar değişikliğini desteklediklerini açıkladı. Konuşmaların ardından yapılan oylamada AK Parti’den 13, MHP’den 5, CHP’den ise 1 meclis üyesi olmak üzere 19 oy kullanıldı. Oy çokluğu ile Birko’nun Nizam İmar Planı değişikliği kabul edilmedi.

POLİS GENİŞ ÖNLEMLER ALDI
Yaklaşık 200 yakın işçinin dışarda beklediği görüşmelerde Niğde Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri herhangi olumsuz bir duruma karşı hazır bekledi.

Fabrika arazisi arkasında bulunan, yapılması planlanan ve projesi tamamlandığında 1 katrilyon maliyeti olan yatırımın engellendiğini ileri süren topluluk adına konuşan Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Karcı, Niğde İl Özel İdaresi’nde yapılan BİRKO A.Ş. İmar başvurusu reddedildi.  Niğde’nin ve BİRKO A.Ş. çalışanların kaderiyle oynanmıştır. Bugün BİRKO A.Ş.’nin yaptığı hizmetler ortadadır. Önümüzdeki dönemde 600 işçiyi çalıştırmayı garanti ettiği takdirde bugün red almıştır. Neye dayanarak izin verilmemiştir. Bunun altında neler yatmaktadır. Uygun görülmediği beyan edildi, gerekçe sunulmadı. Tamamı kendimize ait olan, 40 yıldır mülkiyeti kendimize ait olan bir arsa neden verilmiyor. Niğde’nin Alışveriş merkezine, sinema,  tiyatro salonuna ihtiyacı yok mu? Hastane yapacağız, okul yapacağız ve devlete bağışlayacağız diyoruz bunları kim yapacak? Ayrıca yüzde 50’lik bedelsiz bağış yaptığımız devlete hibe etmeyi sunduk. Bir yatırımcı olarak Niğde’ye yatırım yapmak suç mu? Hiç düşünmüyorlar mı? Neye hizmet ediyorlar? Alışveriş Merkezi’nin Niğde’de ki ortakları kimler olacaktır. Yabancıya neden peşkeş çekiyorsunuz. 5 bin 500 tane emekli vermiş olan bir şirketin neden önünü kesiyorsunuz? Suçumuz işçi için, memleket için çalıştığımız için mi? Zorumuza gidiyor. Niğde’ye yatırım yapmak için buradayız! “ dedi.

Onlara Sandıkta Cevap Vereceğiz
Öz İplik-İş Sendikası Niğde Şubesi Başkan Faik Apaydın’da, “Biz burada bize doğmuş olan cevap hakkını sandıkta onlara vermeyeceğimiz oylarla vereceğiz. Bugün ülkede kriz var derken projeden bahsediyoruz ama reddediyorlar. Açık yüreklilik ile söylüyorum 60-70 yaşına gelmiş adam bugün Niğde’nin kaderiyle oynuyor. Bundan sonraki nesiller pırıl pırıl Niğde gençliğinin kaderiyle oynanıyor. Biz işçi olarak buna karşıyız. Sen benim kaderimle oynayamazsın çünkü senin vasfın benden daha düşük. Sadece emeğinin karşılığından işçinin alacağı ücret dışında rantı yoktur. Projenin karşılığında 1000 kişilik bir tesisten bahsettik. BİRKO her aileden en az 1 kişiyi çalıştırırken iyiydi. Bugün kötü. Zorumuza gitti. Bunun cevabını sandıkta vereceğiz. Açık açık söylüyoruz.” dedi.

Eren ve Yılmaz’dan BİRKO’ya Destek
Niğde İl Genel Meclisi MHP Grup Başkanı Tahsin Eren, Niğde İl Genel Meclisi’nde BİRKO A.Ş’ye İmar konusunda destek verdi. Eren konuşmasında “Koyunlu BİRKO anonim şirketi ortaklığı bize vermiş olduğu dilekçe ile Organize Sanayi bölgesindeki arsalarını sanayi bölgesinden Organize sanayi bölgesinin dışına aldırdıklarını ve sanayi bölgesi Organize Sanayi Bölgesinin dışında kaldığından liste eşitliği ile bir talepleri vardı. Bir kararları vardı. MHP grup adına, vermiş oldukları taahhütlere baktığımızda, lise, lise dengi ve ortaokul, alışveriş merkezi gibi talepleri dile getiriyorlar. Biz bu düşünce ile BİRKO A.Ş. vermiş olduğu dilekçeye olumlu yönden baktık. %15 idaremize katkı sağlayacakları dolayısıyla bu arsalardan idaremizden yararlanacağı göz önünde aldığımızda, şu ekonomik krizde Niğde’ye 1 Milyon üzerinde bir yatırım, 600 kişiye iş imkânı, bunu görmezden gelemezdik. Birçok insanımız Mersin-Adana- Nevşehir-Kayseri üçgeninde dışarı alışverişe gittiğini düşünürsek. Niğde’ye yapılacak bu hizmetlerin karşısında değil, yanında olduğunu beyan ediyoruz.  “ dedi.

CHP İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz, “ BİRKO A.Ş. Niğde’de binlerce emeklisi bulunan ve şuanda da 150-200 civarı çalışanı bulunan, kendini bütün Türkiye’ye ispatlamış olan ve binlerce çalışan ve emeklisi olan şirketi bir araya getirebileceği bütün Türkiye’ye ispatlayan bir şirkettir. Memleketimize bunca zamandır birçok şey kattıkları için teşekkür ederiz. İlimize gelen turistlere ve misafirlerimize BİRKO halısını hediye ettik. Niğde’ye Cumhurbaşkanından tutun, bakanlardan ve hatırları sayılır misafirimiz geldiğinde gururla BİRKO’nun halılarını hediye ettik.  Aldığım bilgilere göre AK Partili Meclis üyesi arkadaşlarım yönetimin aldığı bu kararına olumsuz görüş bildirmişler. Yönetim kurulu adına söz alan kardeşimiz çok önemli cümleler kurdu. Bugün Niğde’nin geleceğini oylayacağız. Bu kentte AVM yok, 5 Yıldızlı Otel yok, sıkıştık kaldık trafik çok yoğun bir yol yok. BİRKO İle organize sanayi arasında uyumu bozabilecek bir problem gözükmüyor. Tabi Biz Cumhuriyet Halk partisi olarak şuna dikkat ederiz. Burada çalışanların, ekmek yiyenler durumu ne olacak. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Zekeriya Bey’den bilgi istedim. Olumlu sonuç çıkarsa BİRKO’da ki işçi arkadaşlarımız nasıl faydalanacak. BİRKO ne olacak? İmardan olumlu görüş çıkarsa sahiplerimi rantlanacak yoksa işçi arkadaşlar rantlanacak? Kendisi bana bir karar gönderdi. Kararda diyor ki ,”İmar planı revizyonu sonucu elde edilecek gelirin tamamı:  BİRKO A.Ş’nin borçlarının ödenmesi ve mevcut tesisin revizyonu ve yeni tesis kurulması için kullanacaktır.” burada kendilerine inanmak istiyoruz. Niğde‘de en az bin kişiye ekmek vereceğiz diyor. Umarım daha çok işçi çalıştırır, daha çok katkı sağlar. Burada siyaseti bir kenara bırakıp vicdanlarıyla oy kullanmasını rica ediyorum.” dedi
 
Editör: TE Bilişim