Patateste 75 liralık  tevşik müjdesi  yerlere göklere sığdırılamaz iken Yeşilgölcüklü iki çiftçi borçlarından dolayı böbreklerini satılığa çıkardı. 

Haber: Selim GÖKEL -  özel

BAŞBAKAN'DAN, ERDOĞAN ÖZEGEN'E  VE VELİ KENAR'A KADAR  MÜJDE VERDİLER

Başbakan Binali Yıldırım Nevşehir'de Nevşehir TSO'nun onuruna verdiği yemekte patatese ton başına 75 lira tevşik verileceğini duyurdu. Bunu gazeteler ve ajanslar müjdeli haber olarak verdi. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın bu açıklamasının ardından Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen başbakan Yıldırım'a teşekkürlerini ileterek  bu konunun uzun zamandır üzerinde çalıştıklarını belirti ve olayı sahiplendi. 

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar dururmu o ise daha ileri giderek "Bir süredir patatesle alakalı teşvik konusunda bir çalışmamız vardı. Nevşehir'deki mitinginde sayın Başkanımız bize müjdeli haberi verdi. Müjdeli haberi verince çiftçilerimizin tüccarlarımızı bu konuda rahatlatmış oldu. Patatesteki ton başına 50 dolar gibi bir teşvik talebinde bulunmuştuk. Sayın başbakanımız soğulsun yarı yarıya verdiler. 75 lira elimize bir teşvik verilmiş oldu. Buda çiftçilerimiz, tüccarlarımızı rahatlamış oldu. Bu teşvikin verilmesinin amacı sadece tüccarların ton başına ihracata gönderdiği patatesler içindir.Eskiden 1 araba 2 araba yapan tüccarlar bugün 3- 4 araba patates gönderiyorlar. O yüzden bölgede patates çillenmeye yavaş yavaş başlamıştı. Teşvikle birlikte patatesin para etmesinden çok depolarda patateslerimiz kalmayacak." dedi. 

YEŞİLGÖLCÜKLÜ İKİ ÇİFTÇİ BÖĞRENİĞİ SATIŞA ÇIKARDI

Patates konusunda müjde başlıklı haberler gırla gidiyor. 

Fakat bu konuda asıl patates çiftçisi söyleyeceğini  sosyal medyadan iletti. 

 Yeşilgölcük kasabasından iki  patates çiftçisi sosyal medyada yaptığı paylaşımla borçlarından dolayı böbreğini satılığa çıkardı. 

Ersin Özden facebook sayfasından yaptığı paylaşımda; "Çiftçi mağdur durumda, borçlarından dolayı böbreklerini satılığa çıkardı. Cep; 05362613279 - ve 053884330379 arayin" dedi. 

Bu durumu patates üretimi ve ticareti konusunda uzman olan Ziraat Mühendisleri eski oda başkanı ve halen CHP İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz'a sorduk. 

Rasim Yılmaz gerek teşvik konusunda gerekse çifçilerin böbreklerini satacak seviye gelmesini şöyle açıkladı. 

YILMAZ; HACİZLİ ÇİFTÇİNİN SATIŞTA SIRA BÖBREĞİNE GELMİŞ

Rasim Yılmaz;  " bir tona 75 kuruş yeterli bir ihracaat desteği değil. Patates yurt dışına çıkarken alınan harçlarda bir iyileştirme yapılmadı. Havza bazlı tarım dediler,  tarımı hasta ettiler.. Gölcük'ten iki  patates üreticisi arkadaşımızın böbreğini satışa çıkartması bizi ziyadesi ile üzmüştür. Çalışan, üreten bu kardeşlerimizin hiçde hak etmediği bu durum, Türkiye'de sadece tarımda değil, bütün sektörlerde kendini hissettirmektedir.  Kriz daha da derinleşmeden.. hükümetin  tarıma bakış açısını negatiften pozitife değiştirmelidir. Bir Ziraat Mühendisi ve yıllarca oda başkanlığı yapmış birisi olarak mezun olduğum 2003 yılından bu yana rahatlıkla söyleyebilirim ki, Tarım AKP'li yıllarda hep geriye gitti. Tarlası, traktörü hacizli, ipotekli çiftçinin sıra malesef böbreğine gelmiş" dedi. 


 
Editör: TE Bilişim