Niğde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri hububat hasadında kullanılan biçerdöverlerin kontrollerine başladı.

Niğde’de hububat hasadında çiftçilerin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla biçerdöverle hasatta tarla kontrollerine başlandı.

Yapılan biçerdöver kontrolleri ile ilgili bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Bayram AKKUŞ“Çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla ‘Biçerdöverle Hasatta Tarla Kontrolleri’ni başlattık.

Valilik Makamının 25.06.2012 tarih ve 2012/2 sayılı Biçerdöğerle Ürün Hasadında Tarla Kontrolleri Çalışması Tebliği uyarınca oluşturduğumuz teknik ekipler hububat hasadının yapıldığı köy ve kasabalarda kontrollerini mesai saati gözetmeksizin yapmakta olup hasat sezonu boyunca kontrollerini devam ettireceklerdir. Biçerdöğerle hububat hasadında dane kayıp oranında ulaşılacak hedef 2012 yılı için en fazla % 2 olarak belirlenmiştir. Yapacağımız kontrollerde bu oranı daha da aşağıya çekmeye çalışacağız.

Biçerdöğer Operatör Belgesi bulunmayan, biçerdöver kullanıcısı çalıştıran biçerdöver sahipleri ile belgesiz biçerdöver kullanan operatörlere, gerekli bakımları yapılmamış biçerdöverlerle hasat yapan biçerdöver sahiplerine ve yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştıran biçerdöver sahiplerine Kabahatler kanunun 32. Maddesine göre idari para cezaları uygulanacaktır.

ANIZ YAKANLARA PARA CEZASI

Anız yakmanın zararları hakkında da bilgiler veren Akkuş, “Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır. Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgâr erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer. Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da katkıda bulunmaktadır. Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır. Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmektedir. Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkûm edilmiş olmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır” diye konuştu.

Anız yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre kanunun 20. Maddesine dayanılarak 2012 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları 10 Ocak 2012 tarih ve 28169 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2012/1 no’lu tebliğin (c) bendine istinaden her bir dekar için 31,39 TL idari para cezası uygulanacak. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılacak.




Editör: TE Bilişim