CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, parlamenter sistemle yönetilen ülkelerde çalışma koşullarının başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelere göre daha uygun olduğunu belirterek, “Türkiye’de başkanlık sistemine geçilmesi çalışanların intiharı olur” dedi. 
 
BİLİMSEL VERİLERLERLE BAŞKANLIK SİSTEMİ…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kabul edilmesi halinde Türkiye’yi sorunlar yumağı haline getirmesi kaçınılmaz olan Anayasa Değişikliğinin, ülkede milyonlarca çalışan açısından doğuracağı olumsuz sonuçları, bilimsel verilerle ortaya koydu. 
 
ÇALIŞANLAR DAHA KÖTÜ DURUMA DÜŞER.
Gürer, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO), parlamenter sistemle yönetilen ülkeler ve başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerdeki çalışma koşullarının kıyaslandığı araştırma sonuçlarına dayandırarak yaptığı açıklamada, “Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde çalışma barışı ve çalışma koşulları, bu sistemdeki antidemokratik eğilimler nedeniyle, parlamenter sistem ile yönetilen ülkelere göre daha sorunlu olduğu bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Ülkemizde zaten pamuk ipliğine bağlı olan çalışma barışı ve çalışma koşullarının Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde daha da kötü duruma düşeceği kaçınılmaz bir sonuçtur” dedi. 
 
BAŞKANLIK SİSTEMİNDE HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ DAHA FAZLA.
Başkanlık sistemi ve parlamenter sistemle yönetilen ülkeler arasında çalışanların haftalık çalışma, yıllık izin ve doğum izni süreleri ile saasgari ücret düzeylerinin derinlemesine araştırıldığı bilimsel çalışma ile ilgili detaylı bilgiler veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Araştırmaya tabi tutulan 146 ülkeden 54’ü başkanlık sistemi ile 66’sı parlamenter sistemle, 26 ülke ise yarı başkanlık sistemi ile yönetildiği görülmektedir. Başkanlık sistemi ile yönetilen 46 ülkeden 18’inde haftalık çalışma saat 48’dir. Parlamenter sistem ile yönetilen 50 ülkenin 27’sinde haftalık çalışma saati 40’tır. Ortalamalar baz alındığında başkanlık sistemi ile çalışan ülkelerde haftalık çalışma saati ortalaması 44 saat 53 dakikadır. Parlamenter sistem ile yönetilen ülkelerde haftalık çalışma saati ortalaması ise 42 saat 44 dakikadır. Buradan da anlaşılıyor ki, haftalık çalışma saatleri başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde daha fazladır” diye konuştu. 
 
 
YILLIK İZİN SÜRELERİNDE PARLAMENTER SİSTEM AVANTAJLI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yıllık izin sürelerinde 147 ülkenin ortalaması 16.75 gündür. Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde yıllık izin süresi ortalamasını geçen 25 ülke varken, parlamenter sistem ile yönetilen 29 ülke bulunmaktadır. Başkanlık sistemi ile yönetilen 46 ülkeden 7’sinde yıllık izin süresi 21 gündür. 140 ülke içinde yıllık izin süresi en düşük iki ülkeden biri Yemen’dir ve bu ülke başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Parlamenter sistemin geçerli olduğu ülkelerde ise 56 ülkeden 18’inde yıllık izin süresi 20 gündür” dedi. 
 
PARLAMENTER SİSTEMDE DOĞUM İZNİ SÜRESİ DAHA FAZLA 
Gürer, “Doğum izni süresi bakımından 170 ülke ortalaması 15.68 haftadır. Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde bu ortalamanın üzerini geçen 9 ülke varken, parlamenter sistemi ile yönetilen ülkelerde bu sayı 29’dur. Bu durum başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde doğum izninin daha az olduğunu göstermektedir. Bir başka açıdan bakıldığında başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde doğum izni ortalaması 13 hafta 2,5 gündür. Parlamenter sistem ile yönetilen ülkelerde ise ortalama 19 hafta 2 gündür” şeklinde konuştu. 
 
ASGARİ ÜCRET KIYASLAMASI 
CHP Milletvekili Gürer, “Ülkelerin Kişi başı milli geliri baz alınarak yapılan araştırmada başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerin yüzde 62’si sahip oldukları milli gelire göre daha az asgari ücret verirken, Parlamenter sistem ile yönetilen ülkelerin yüzde 51’i, yani çoğunluğu ise sahip oldukları kişi başına milli gelire göre çalışanlara daha yüksek asgari ücret vermektedir” dedi. 
 
YETKİLER TEK ADAMDA TOPLANACAK, ÇALIŞANLARI HAKLARINI KAYBEDECEK
Araştırma sonuçlarına göre başkanlık sisteminde çalışma hayatının, parlamenter sisteme göre çok daha sorunlu olduğunun net bir şekilde görülebildiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Yetkilerin tek adamda toplanması, tüm çalışanlar için kazanılmış hakların kaybedileceği anlamına gelir. Hükümet, referandumun ardından Kamu Personeli Reformunu çıkarmaya hazırlanmaktadır. Reform olarak bahsedilen bu sistem, kamu çalışanlarının güvencesini elinden alabilecek bir sistemdir. Sözüm ona performans değerlendirmesinin yapılacağı bu sistemde, kamu çalışanlarını ‘bizden’ veya ‘sizden’ diye ayırt edecekler ve kendilerinden olmadığını düşündükleri çalışanların tüm haklarını ellerinden alabilecekleri bir güce erişeceklerdir. Sendikalaşma tamamen ortadan kalkacak, kamu çalışanlarının, emekçilerin demokratik taleplerini dile getirme şansları kalmayacaktır” diye konuştu. 
 
 
MİLYONLARCA ÇALIŞAN HAKLARINI KAYBETME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA 
CHP Niğde Milletvekili Gürer, tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’de milyonlarca çalışanın, tek adam rejiminin hayata geçirilmesi halinde, dünya ülkelerindeki örneklerinden de anlaşılacağı üzere, pek çok haklarının elinden alınacağını ifade ederek, “Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde çalışma koşulları, parlamenter sisteme göre çok daha sorunludur. Türkiye şu anda parlamenter sistem ile yönetiliyor olmasına rağmen, emekçilerin, kamu çalışanlarının sosyal hak ve güvenceleri yeterli değildir. Bir de başkanlık sistemine geçilirse, var olan hak ve güvenceleri de tamamen ortadan kalkacaktır. Yani milyonlarca çalışan, tüm bu sebepten dolayı, 16 Nisan’da hayırda buluşmalı, en azından var olan mevcut haklarını korumalıdır. Aksi bir düşünce kamu çalışanları için adeta bir intihar anlamına gelir” diye konuştu. 
Gürer, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Daha fazla haftalık çalışma saatine HAYIR
Daha düşük asgari ücrete HAYIR
Daha az doğum iznine HAYIR
Daha az yıllık izne HAYIR
Memurluk sisteminin ortadan kaldırılmasına HAYIR
Taşeronlaşmaya HAYIR
Sendikasızlaştırmaya HAYIR
Sözde Kamu Personel Reformuna HAYIR
Kıdem Tazminatının Fona Devredilmesine HAYIR
Çalışanları hak ve özgürlüklerinin sınırlanmasına HAYIR…”
 
 
Editör: TE Bilişim