Niğde’nin en büyük yetiştirici birliği olan Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Soylu göreve geldiği günden bugüne başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Tarım ve Hayvancılığın ilimizde daha karlı yapılması için görüş ve öneri bildiren Başkan Soylu, yemde KDV indirimin 2 ayrı sonuç doğurduğunu söyledi.

Yemin KDV’sinin %0 Olması Üreticiye Değil Yem Fabrikalarına Yaradı
Yem KDV’si %8’den %0’a inmesi süt üretip satan, süt üreticisi sütünü %8 KDV ile fatura ediyor diyen Başkan Soylu, “Yemde KDV %0 olunca süt faturasından doğan KDV’yi süt üreticisi vergi dairesine ödemek zorunda kalıyor. Yemde KDV %0’a indiğinde yem fabrikaları hemen 3 ay içerisinde %8 KDV kadar yeme zam yaptılar. Yemde KDV’nin sıfıra inmesi üreticiye değil yem fabrikalarına yaradı. Ayrıca her süt fiyatının artışında yem fiyatlarına otomatik zam gelmektedir. Bizim istediğimiz; yem fabrikalarının üretim maliyetlerini ve kar oranlarını Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmeli ve fahiş karlar düşürülmelidir” dedi.

Soy kütüğü projesi ve suni tohumlamadan doğan buzağı desteklenmeli diyen Soylu, hayvancılık desteklemelerinde soy kütüğünü ülkemizde başarılı kılmak için suni tohumlamadan doğan buzağı teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Soylu, “son yıllarda ki desteklemelerde suni tohumlamadan doğan buzağı ile boğadan doğan buzağı arasında fark azaldı. Bu durum suni tohumlama uygulamasını zayıflattı” dedi.

Destekleme Ödemeleri ve Birlik Aidatları
Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Soylu önerilerine şöyle devam etti. Soylu, çiftçi örgütleri olan birlikler aidatlarda kendilerini idame ettirmektedirler. Birlikler aidatlarını destekleme ödemelerinden mahsup etmekteydi. Bugün ise desteklemeler doğrudan üreticiye ödenmektedir ve birlikleri ekonomik krize sokmuştur. İstediğimiz desteklemeler doğrudan üreticiye ödensin ama desteklemelerin içinden birlik aidatları otomatik kesilsin ve birlik hesabına yatırılsın ve birlik aidatları Türkiye genelinde tek tip olsun” dedi. Yeni destekleme politikası ile üreticinin birlik ile bağı kalmamaktadır diyen Soylu, “Üreticiler aidat ödememek için birliklerden istifa etmektedirler” dedi.

Soylu aynı alanda birçok birliğin faaliyet gösterdiğinin altını çizerek, bu durumun birlikler arsında rakip firmalar gibi rekabet ortamı oluşturduğunu söyledi ve bu birliklerin Süt Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olduğuna vurgu yaptı. Çözüm olarak Soylu, “Aynı faaliyet alanında hizmet veren birlikleri en güçlü birliğin çatısı altında birlikler tek çatı altında toplanmalıdır. Üreticiler her birliğe üye olması zorlanarak her birliğe aidat ödemektedir. Bu durum üreticileri zor duruma sokmaktadır. Ayrıca diğer görüş ve önerilerimizi de sıralayacak olursak; Ziraat Bankasından faizi devlet tarafından sübvanse edilen krediler özel banklar tarafından da verilmelidir ve faizi devlet sübvanse etmelidir. Böylece üretici faizsiz ve uzun vadeli kredi ile daha fazla üretim yapabilecektir. Canlı hayvan ve süt pazarlamaları birlikler tarafından yapılması teşvik edilmelidir. Tarım ve Hayvancılık ülkemize girdi, hammadde ve nakliye avantajlarına göre bölgelere ayrılmalıdır. Yem bitkisi belirlenmiş bölgelerde ekilmeli, canlı hayvan yetiştiriciliği bölgelerde yapılmalıdır” diye konuştu.

 
Editör: TE Bilişim