Bor İlçesi’nin ticari ve ekonomik durumu bundan 40 – 50 yıl öncesi çok yüksekti. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından 1960 - 1970’li yıllara kadar Bor ilçesi ticari yönden bu bölgede parmakla gösterilirdi. Bırakın emsal ilçeleri bir çok il tarafından da kıskanılırdı.

Haber-Yorum: Burcu ÇOPUR

  

Sitemiz yazarı  Gazeteci Gökhan Özbek  yaptığı araştırmada İstiklal Savaşımızın ardından Türkiye’de kurulan ilk bankanın Bor Zürra ve Tüccar Bankası olduğunu ortaya çıkarmıştı.

 

TÜRKİYE’NİN İLK ÖZEL BANKALARI BOR’DA AÇILMIŞTI

 

Bor Emniyet Sandığı, Bor Zürra ve Tüccar Bankası ve ardından Bor Esnaf Bankası kuruldu.  Bor Esnaf Bankası 1934 yılına kadar, Bor Zürra ve Tüccar Bankası ise 1965 yılına kadar faaliyetini sürdürmüş.

 

Bor’da bu konuda akademik araştırma yapılması gerektiğini söyleyen  Gökhan Özbek’in ilginç araştırma haberi burada lütfen TIKLAYIN

 

1990’lı yıllara kadar, Bor İlçesinde bir çok bankanın şubesi bulunuyordu. 1990’lı yıllardan sonra bir  dönem bankalar Bor’u terk etti.

 

Şeker Fabrikası olmasına rağmen Şekerbank, Etibank, Emlak Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, Akbank… bankalar peşi sıra Bor İlçesindeki şubelerini kapattılar.

 

BANKALAR BOR’A RAĞBET ETMEYE BAŞLADI

 

Bir dönem ilçede Ziraat Bankası, İş Bankası ve Halk Bankası kalmıştı.

 

Son birkaç yıldır Bankalar Bor İlçesine tekrar geri döndüler. Şimdi Akbank, Vakıfbank, Yapı kredi Bankası, Garanti Bankası şube açtı… Ziraat Bankası, İş Bankası  ve Halk Bankası ile birlikte Bor İlçesinde bankalar çoğaldı. Bor Şubesi olmayıp, Niğde’de şubeleri olan bazı bankalar ise ATM yerleştirdiler.

 

Şimdi de Denizbank Bor İlçesinde Şube açmak için yer arıyor. Denizbank Genel Müdür Yardımcısı aynı zamanda hemşerimiz Gökhan Sun, Orta Anadolu Bölge Müdürü Ali Yücel ile birlikte Bor Ticaret ve Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eriç’i ziyaret ettiler. Denizbank’ın Bor İlçesinde Şube açmak için yer araştırması yapıldı…

 

BOR EKONOMİSİ BÜYÜYOR MU?

 

Bu durum Bor ticaretinin, ekonomisinin gelişip gelişmediği tartışmasını da ortaya attı. Ekonomik verilere ulaşamıyoruz ancak görülen ve sabit olan bir konu var.

 

Bor İlçesinde, belde  ve köylerinde bir çok tarımsal işletme açıldı. Yine en önemlisi  Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde hızla fabrikalar çoğalıyor…

Hayırdır inşallah...!




Editör: TE Bilişim