Mahalle esnafı tabela devrimi yapıyor. Bakkal, kasap ve manav dükkanları kendi özel logoları olan tabelalarla hizmet verecek. Bakkallar "B" manavlar "M" harfini kullanacak.
 
 
Eczacıların "E" logolu özel tabelası bakkal, manav, kasap gibi küçük esnafa örnek oldu. Çeşitli meslek gruplarında halka hizmet sunan yaklaşık 500 bin esnaf kendine özel logolu tabela altında çalışmayı planlıyor.
 
Eczanelerin "E" yazan tabelalarının yerine bakkallar "B", kasaplar "K" harfli ışıklı tabelalar asacak. Esnaf harfin dışında, kendi meslek grubunu anlatan figürler üzerinde de çalışıyor. Maliyeti 100 ila 250 lira arasında değişen yeni tabelaları, esnafa mal satan büyük üretici firmalar yapacak.
 
TESK'İN PROJESİ
 
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) uzun süredir yeni tabela projesi üzerinde çalışıyor. Eczanelerin yeni tabelalar sayesinde fark edilirliklerinin arttığını tespit eden TESK yönetimi, benzer uygulamanın mahalle bakkallarında da denenebileceği sonucuna vardı. Bakkallar için başlayan çalışma daha sonra manav, kasap, kahvehane, berber gibi çok sayıda esnafa uzandı.
 
SPONSOR ARANIYOR
 
Işıklı ve hareketli camlardan oluşacak modern tabelalardan her birinin yaklaşık 150 ila 250 TL'ye mal olacak. Elektrik parasını zor ödeyen esnafa bir de tabela masrafı çıkarmak istemeyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, tabelaları büyük üretici konumundaki firmalara yaptırmak için sponsorluk görüşmeleri yapmaya başladı. Kola, bisküvi ve bazı sigara firmalarından tabela için teklif alındı. Türkiye genelinde 238 bin 606 bakkal, büfe ve bayi, 14 bin 285 kasap, 7 bin 326 manav, 6 bin 613 kuruyemişçi, 83 bin 918 kadın ve erkek kuaförü, 111 bin 213 de kahvehane ve internet kafe faaliyet gösteriyor.
 
BOR ESNAFI NE BU İŞE NE DİYOR
 
 
Yapılacak olan yeni uygulamada bakkallar , kendilerine ek bir masraf çıkarılmaması durumunda uygulamaya sıcak bakıyor. Bor’da  bakkallık yapan Abdullah Pekru , Işıklı ve hareketli camlardan oluşacak modern tabelaların fark edilebilirlik açısından etkili olacağını belirterek, bu sayede müşterilerin ve araçla geçenlerin de kolaylıkla kendilerini fark edebileceğini söyledi. Tabela maliyetini ne kadar düşük olursa olsun ödeme durumda olmadıklarını belirtti.
 
Bor  İlçemizdeki bakkal esnafları ise sektörlerinin gün geçtikçe eridiğini yapılacak olan uygulamanın kendilerine pek fazla kazanım sağlamayacağını, büyük marketlerin kendilerini yok etmek üzere olduklarını, sadece çocuklara ıvır zıvır sattıklarını fiyat olarak büyük marketlerle rekabet edecek durumda olmadıklarını, tabela işinin birkaç reklamcıyı zengin etmekten başka bir şey olmadığını küçük esnafın sorunlarının büyük olduğunu ne hükümetin nede esnaf odalarının sorunları ile   ilgilenenin de olmadığını belirtiler.

Editör: TE Bilişim