Niğde ziyareti kapsamında Patates Araştırma Enstitüsünde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli  Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pirlak’tan brifing aldıktan sonra basın açıklamalarında bulundu.

Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamalarda yakında piyasalarda yerli ve milli olarak taraftar patateslerinin görüleceğini belirterek şu açıklamalarda bulundu. Bakan Pakdemirli; “ Türkiye bugün itibariyle tohumda kendi kendine yeterliliği sağlamak durumundadır. Burada patates tarafından çok önemlidir. Bölgede bilindiği üzere bazı yasaklı dediğimiz ekemediğimiz alanlar bulunuyor. Bunlarda mildiyo veya siğil dediğimiz hastalıklar vardır. Bunlarda tamamen ari çok yakın zamanda piyasaya çıkacak olan çeşitlerimizde bulunmakta. Bu toplam alanda Türkiye’nin toplam üretimini artıracak gelişimlerdir. Bugün aynı zamanda renkli patateslerimizi de görmüş olduk. Artık yarından itibaren taraftar patateslerimizde piyasaya çıkabilecek. Sarı lacivert olsun sarı kırmızı olsun çeşitli renklerde patateslerimizi gördük.  Türkiye patates satabilecek önemli bir ülke.  Yani yaklaşık 4 buçuk milyon ton üretimi ve tüketimi olan ve dünya da bir çok zamanda ilk 10’a giren bir ülke patates üretiminde. Dünya ortalamamız 35 kilo patates tüketilirken Türkiye’de aşağı yukarı 50 kilo patates tüketiliyor. Bu anlamda da patates tüketen bir ülke olarak kendi tohumumuza sahip olursak yurt dışına bu tohumla ilgili paraları da göndermemiş olacağız ve KDV milli ve yerli olarak cebimizde kalmış olacak” dedi.

Bakan Pakdemirli Patates Araştırma enstitüsü laboratuvarında incelemelerde bulunarak patates hasadı yaptı. Bakan Pakdemirli Patates araştırma enstitüsü Müdürlüğündeki incelemelerinin ardında Ak Parti il binasını ziyaret ederek oradan Grand Hotelde düzenlenen Sektör Değerlendirme Toplantısına katıldı. Bakan Pakdemirli karayoluyla Nevşehir’e oradan da havayoluyla Ankara’ya geçti.


 
Editör: TE Bilişim