Niğde  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen; ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören düzenleme 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlattı.


Türkmen; “Bugüne kadar ekmek sanayinde ekmeğe katkı maddesi olarak gerek koruyucu gerek kıvam artırıcı 17 çeşit katkı maddesi kullanımına izin veriliyordu. Yeni düzenleme ile 17 katkı maddesi artık ekmeklerde yer almıyor. 1 Temmuz 2013 itibariyle ekmekteki kepek oranı arttırılarak tuz oranı düşürüldü. Ekmekte sadece buğday unu, maya, su ve çok az bir miktar tuz kullanılabilecek” dedi.

Ekmeklik undaki kepek oranının yüzde 60 arttığına dikkati çeken Türkmen; “ Kepek miktarı, 1 Temmuz 2013’ten itibaren 1 yıl öncesine göre en az yüzde 60 artırılacak. Ekmekler, lif, protein, vitamin ve mineraller açısından da daha zengin olacak. 


Tuz miktarı yüzde 2’den yüzde 1,5’e çekildi. Diğer bir deyişle yüzde 25 azaltıldı. 


Ambalajsız piyasaya arz edilen ekmeklerin dağıtım ve satışına hijyen şartları getirildi. Düzenlemede, ekmeğin sadece hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilmesi, pazar, manav, kasap gibi yerlerde ambalajsız satışa sunulması yasaklandı” diye konuştu.


 

Editör: TE Bilişim