Niğde Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa Aydoğdu 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ve yeni yapılandırmanın büyük kolaylıklar sağladığını belirtti.

Niğde SGK İl Müdürü Aydoğdu; “Yapılandırmanın 2018 yılı Mart ayı ve öncesi dönemlere ait, 4/a, 4/b ve 4/c sigortalılarına ait sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları, iş kazası, meslek hastalığı veya işveren ya da üçüncü kişilerin sigortalılara yaptıkları haksız fiiller sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacakları, isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları, 31.03.2018 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları kapsamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Aydoğdu; “7143 sayılı Kanunun Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarımızın yapılandırılmasında vatandaşlara sağladığı büyük kolaylıklar ve imkânlar şunlardır: Asgari işçilik değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan eksik işçilik tutarı, 31.03.2018 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin kesinleşmiş idari para cezasının yarısı ile beraber gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılacaktır. Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’ nin yüzde 10’ unun en son 31.08.2018 tarihinde peşin ödenmesi halinde, kalan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ ı silinecektir. Taksitli ödeme seçeneği tercih edenlerin, borçlarını 2 taksitte ödemeleri halinde, prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’ nin yüzde 50’ sinin en son 31.10.2018 tarihine kadar ödenmesi halinde, kalan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’ si silinecektir. Genel Sağlık Sigortası için gelir testi yaptırmayanlar 30.11.2018 tarihine kadar gelir testi yaptırırlarsa çıkan sonuca göre bu borçlar ilk tescil tarihinden itibaren güncellenecek veya silinecektir. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar 30.11.2018 tarihine kadar sağlıktan faydalanabileceklerdir. 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki muhtar, bağımsız çalışanlar ve tarımda kendi adına çalışanların geçmişte durdurulan borçları, gecikme zammı/cezası yerine Yİ-ÜFE hesaplanarak 18.07.2018 tarihine kadar defaten ödenmesi halinde hizmetten sayılacaktır. 4/b kapsamındaki çalışması nedeniyle aylıklarından kesilmesi gereken Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcu olanların bu borçları geriye dönük silinecektir. 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki muhtar, bağımsız çalışanlar (esnaf) ve tarımda kendi adına çalışanların 31.05.2018 ve önceki borçları durdurulacak ve daha sonra istenirse gerek kendilerince gerekse hak sahipleri tarafından yeniden canlandırılabilecektir. Bu yapılandırma öncesindeki diğer yapılandırmalara (6552, 6736, 7020) başvuranların ödeme planları bozulmayanlar 7143 sayılı yapılandırmaya başvuramayacaklardır. Ancak bu borçların kalan tutarlarını peşin ödeyenlere Yİ-ÜFE' nin yüzde 90' ı silinecektir. Yersiz ödeme yapılan kişilere ait gelir ve aylıklar kanuni faiz yerine Yİ-ÜFE hesaplanarak taksitlendirilecektir. 7143 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde, başvuruda bulunulan tarihten itibaren, yapılandırma kapsamına girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş başkaca borçlarının da bulunmaması kaydıyla,  prim teşviki, indirim ve desteklerden yararlanılması mümkün olacaktır” söyledi.
 
Mustafa Aydoğdu; Kurumumuza borcu olan vatandaşlarımızın yasanın sağlamış olduğu büyük kolaylıklardan yararlanabilmeleri için 31.07.2018 tarihine kadar İl Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerektiğini belirtti.
 
 
 
Editör: TE Bilişim