Niğde’de Haziran Ayının gelmesiyle birlikte asma yaprağı Bor ve Altunhisar’a bağlı köylerde yaşayanların geçim kaynağı oldu.

Haber: Ali AKBAŞ

Niğde’de üzüm üretiminin karşılandığı Bor ve Altunhisar ilçesindeki üreticiler bağlarda yaprak hasadı devam ediyor. 


Asma yaprağı bu yıl kilosu 6 ve 8 lira arasında alıcı buluyor. Asma yaprağına ilginin yoğun olduğunu belirten köylüler, tüylü yaprağın kilosunu 3 TL, tüysüz yaprağı da 6-8 TL'ye sattıklarını söylediler. Niğde’de asma yaprağı satışının haziran ayının sonuna kadar devam ettiğini belirten köylüler, üzüm bağlarından topladıkları asma yapraklarının satışıyla bütçelerine katkı sağladıklarını, pazarlarda ortalama 50-60 kilo arasında asma yaprağı sattıkları ifade ettiler.


Niğde'nin köylerinde bulunan üzüm bağlarından toplanan asma yapraklar semt pazarlarında satılırken, özellikle Salı günleri Bor Salı Pazarında  alıcıların akın ettiği satıcı başına 100-150 kilo asma yaprağı satıldığı öğrenildi.

Yaprak hasadı yapan üretici Ayşe Akbaş ise, üzüm yaprağının kadınlar için kazanç ve  umut kapısı olmaya devam etmekte olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Üzüm yaprağı yüz güldürüyor. yaprak satışlarının kendileri için çok avantajlı olduğunu ifade ederek, Asma yetiştiriciliğini üzümden çok yaprak yetiştirmek için tutmaya başladık. Yıldan yıla hasadımız değerlenmeye başladı. İnşallah üzümümüzü de 1-1.5 TL'ye satabilirsek iyi olur. Köy sakinlerimiz geçimini artık bir anlamda üzüm yaprağından sağlıyor. Yaprak hasadını yapmak için çiftçi kadınlar sabahın erken saatlerinde üzüm bağı ve bahçelerinde oluyorlar. Güneş çıkmadan hasadı büyük ölçüde tamamlıyorlar. Yaprağı alacak olan vatandaşlar köyümüze,mahallemize gelerek peşin para ile satın alıyor. Telefonla da il dışından siparişler geliyor.Bu da bizleri sevindiriyor. İnşallah çiftçimizin yüzü bu yıl da güler. Mutfaklar da her mevsim sofralarda aranan yemek çeşidi olan yaprak sarması ve dolması yapımında kullanılan üzüm yaprağı çok önem arz ediyor.Erkekler yaprak toplamayı sevmiyor. Ama ev hanımları her gün sabahın erken saatinde üzüm bağı ve bahçelerinde oluyor. Daha önceki yıllarda üzüm yaprağı yerlere dökülüyordu. Şimdi ise toplayıp satıyoruz. İnşallah böyle devam eder, yüzümüz hep güler.Niğde’de ev hanımları tarafından en çok yapılan yemeklerden olan yaprak sarması ve dolmasının en iyi yaprakları Bor ve Altunhisar yöresinden çıkar.


Akbaş, Bağ ve bahçesinde kocasının emekli olmasına rağmen boş durmayarak çalıştıklarını ifade ederek;” Günümün büyük bölümünü bağımızda,bahçemizde geçiyoruz. Burada çeşitli üzüm asmaları, ceviz ve badem ağaçlarımız var. Tarla ve bağımızın boş kalan kısımlarında ise bakla, bezelye ve diğer sebzeleri zamanım oldukça üretiyoruz. Buradan elde ettiğimiz gelirle evimizin ihtiyaçlarını karşılıyor, topladığım asma yapraklarını kilosunu 6-8 TL’den satıyorum. Bazı ev hanımların siparişi üzerine ise kavanozlara yaprak salamurası hazırlıyorum.” Dedi.


Akbaş, ürettikleri ürünleri Bor pazarlarında sattığını kaydetti.


Bor Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriç, farklı ürün desenleriyle zenginleşen yörenin, önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olmaya aday olacağını söyledi. Eriç, “Yılın her mevsiminde sofralarda aranan yemeklerden olan sarma ve dolma yapımında kullanılan asma yaprağının kilosu 3-8 lira arasında alıcı buluyor.Bir dönem bölgemizde üzüm üretimi oldukça fazla idi. Yaş ve kuru üzüm olarak tüketilmekle birlikte sirke, üzüm pekmezi, büzeyden ve köfter sofralarımızın olmazsa olmazıdır.Bazı nedenlerle bölgemizde üzüm üretimi kısmen azalmış olsa da yeniden üzüm bağlarına ilgi ve önem artmaya devam ediyor. Yöremize özgü bazı üzüm çeşitlerimizi artırmayı hedefliyoruz.Bor Ziraat Odası olarak üzüm üreticilerimize bu konuda desteklerimiz devam edecektir.” dedi.


Editör: TE Bilişim