Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, Niğde’nin ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturan patatesin fiyatlarının sabit durumda olduğunu söyledi. Müdür Baş ayrıca vatandaşların patates tüketimini artırması gerektiğini belirtti. 

Niğdeli patates üreticilerine uyarılarda bulunan Müdür Baş, ''Üreticilerimiz ürünlerini hiçbir zaman değerin altında satmaya çalışmasınlar.'' dedi.
Niğde’ye geçtiğimiz günlerde atanarak görevine başlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, Niğde patatesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Patates Niğde'nin önemli geçim kaynaklarından birisi olduğunu ifade eden Baş açıklamasında şunları söyledi; '
"Bölgenin ekonomisinin, ticaretinin ve üretiminin döndüğü ve Türkiye'de de endüstri bitkisi olarak adlandırdığımız önemli üretim dallarımızdan bir tanesidir. Niğde ve Nevşehir için patatesin ayrı bir önemi var. Hem depolama hem üretim açısından Niğde ve Nevşehir Türkiye'nin yüzde 50'ye yakın bir kısmını karşılayan iki ilimizdir. Üretim sahası açısından Niğde'de de bunların birincisidir. Hayliyle durum böyle olunca patates sürekli gündemde kalıyor. Sürekli takip edilen bir ürün halindedir. Bugünlerde patates fiyatlarında bir artış söz konusudur. Hasat dönemine göre hemen hemen ikiye katlayan bir fiyat artışı görülmektedir. Çiftçilerimize tavsiyem şudur, ürünlerini hiçbir zaman değerin altında satmaya çalışmasınlar. Çok büyük ihtiyaçları dahilinde ucuza satmasınlar. Piyasadaki fiyat arz talep ile alakalı bir durum. Şuanda bizim gözlemimiz patates fiyatlarının bu halinde en azından stabil bir hale gelebileceğidir. Bundan daha yukarı tırmanabilir mi bilemiyoruz ama fiyat düşüşünün olacağını sanmıyoruz. Çünkü Türkiye'nin diğer alanlarında takip ettiğimizde en azından kendi bölgemiz açısından inşallah bu yıl yüz güldürücü bir sonuç alırız diye düşünüyorum."

Patates fiyatlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Baş, "Bizim bölgemizin kendi üretimi olan ürünler 50 ila 55 kuruş civarında seyretmektedir. Patatesteki fiyat biraz da kaliteyle alakalı bir durumdur. Daha kaliteli üretime gidenler fiyat açısından 80-85 kuruş civarındadır. Bizim bölgemizde bulunan patatesin 50 ila 60 kuruş arasında gittiğini söyleyebiliriz. Bu fiyatlarında daha geriye gideceğini düşünmüyorum. En azından çiftçilerimiz açısından beklentilerini karşılayacak boyutta bir rakam olduğunu düşünüyorum. Tabi piyasanın tüketim boyutunu da düşünerek, bundan 3-4 yıl önce yaşadığımız aşırı yüksek fiyatlar da hiçbir zaman doğru değil ama çiftçimizin de yüzünü güldürecek bir rakam olmasını bekliyoruz.' 'dedi.

"Patates tüketin"
Patates tüketiminin Avrupa’ya göre Türkiye’de düşük olduğunun altını çizen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş açıklamasını şöyle tamamladı:
''Ülkemizde yaklaşık 5 milyon ton civarında bir üretim var. Bu üretimde büyük bir çoğunluğu Türkiye de tüketiliyor. Yani ihracatımız yüzde 5 civarında bu üretimin içerisinde. Avrupa'ya göre bizim tüketim kültürümüz biraz daha farklı, Avrupa'da kişi başı patates tüketimi bizim 3-4 katımız. Biz biraz daha ekmeğe ağırlık veriyoruz, onlar biraz patates nişasta o tür beslenmeye yönelik. Avrupa'da fazla patates tüketimi birazda çeşit fazlalığından kaynaklanıyor. Aslında patates bizim temel ürünümüz geçmişten beri tükettiğimiz yediğimiz kızarttığımız bir ürün. Patates tüketimi hem insan sağlığı açısından çok önemli hem endüstriye sanayiye bakan bir boyutu var bu açıdan da çok önemli. Türkiye'deki patates sıkıntısı belirli bir piyasa ve fiyat aralığında gidip gelmemesinden kaynaklanıyor. Bizlerde doğru ve yerinde tespitler ile her alanda sıkıntıları ortadan kaldırmaya çalışacağız.''
Editör: TE Bilişim