Asgari ücretteki artışla birlikte sigorta primlerinin de yükseldiğine işaret eden Niğde Marangozlar Hızarcılar Sıvacılar ve Boyacılar Odası Başkanı Mustafa Yıldırım, “Esnaf ve sanatkârlarımız sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalı” diye konuştu.


Niğde Marangozlar Hızarcılar Sıvacılar ve Boyacılar Odası Başkanı Mustafa Yıldırım yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Esnaf ve sanatkârın üzerindeki sigorta prim yükünün hafifletilmesi gerek. Asgari ücretin yükselmesi ile birlikte esnafımızın ödediği sigorta primleri de arttı. Çünkü esnaf ve sanatkârımızın sigorta primleri en az brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Esnafımızın geçen yıl en düşük 700 TL olan sigorta primi bu yıl yüzde 26 artışla 882 TL oldu. Yıllık bazda hesaplanınca esnafımız neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödemek zorunda kalıyor. 2019 yılında esnaf ve sanatkârımız sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalıdır’ dedi.

 ‘artan sigorta primleri esnafın belini büküyor’
Asgari ücrete bağlı olarak her yıl artan sigorta primleri, esnaf ve sanatkârın belini büktüğünü ifade eden Başkan Yıldırım; “Bağ-kurlu esnaf ve sanatkarımızın 2016 yılında en düşük 568 TL olan sigorta primleri 2017’de 613 TL’ye yükselmişti. 2018 itibariyle ise en düşük 700 TL olarak belirlenmişti. Ancak 2019 yılı için brüt asgari ücretin 2 bin 558 TL olması ile bu tutar 182 TL artışla 882 TL’ye yükseldi. Yani esnafımızın ödediği sigorta primleri 3 yılda yüzde 55 oranında artmış oldu. Esnaf ve sanatkârımız bu meblağları ödemekte büyük güçlük çekiyor. Hem kendi sigorta primi hem de yanındaki işçinin sigorta primi derken esnafımız belini doğrultamıyor. Acilen bu konuda esnafımıza bir kolaylık sağlanmalı, işçi ve işveren üzerindeki sigorta yükü 2019’da hafifletilmelidir” dedi.

Yıldırım, ayrıca dövizin yükselmesiyle ham madde fiyatlarında artışın yaşandığını fakat doların düşmesiyle gerçekleşen zam oranlarının aşağıya düşürülmemesinden dolayı mobilya sektörünün durağan bir sürece girdiğini belirtti.  Ham madde fiyatlarının olağandışı zamlandığını böylece canlı olması gereken mobilya sektörünün gelen zamlardan sonra yüzde 15 kapasite ile çalıştığına dikkat çeken Başkan Yıldırım, esnafın büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu esnafa yönelik can suyu yani faizsiz krediler çıkartılarak acilen kullandırılmalı aksi takdirde kepenk kapatmaların ve yaprak dökülmelerinin yaşanacağını ifade etti.



 
Editör: TE Bilişim