Arıcılık Eylem Planı Hazırlama Çalışma Grubu Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun başkanlığında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya;

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Orman İşletme  Müdürlüğü, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü personellerinin yanı sıra arı yetiştiriciliği yapan kişi ve kurumlar katıldı. Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun toplantının açılış konuşmasında: “Ülkemiz farklı iklim koşulları ve bitki örtüsüne sahiptir. Bu durum arıcılık açısından ülkemize avantaj sağlamaktadır. Niğde’nin coğrafi yapısı, kır çiçeklerinin çeşitliliği, Akdeniz (narenciye bölgesine) bölgesine yakınlığı ve ilimizde meyvecilik iş kolunun gelişmiş olması arı yetiştiriciliği açısından elverişli ortam yaratmaktadır. İlimizde arıcılık sektörünün gelişmesi için öncelikle verimi arttırma çalışmaları yapılmalı, Niğde’ye uygun genç, verimli ana arı temini çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı, meraların fakir olduğu alanlara bal ormanı yapılmasına öncelik verilmeli, konaklama alanları genişletilerek buralara ulaşım kolaylığı sağlanmalıdır” dedi.
 
Toplantı ülkemize ve ilimize ait verilerin sunumuyla devam etti. Türkiye, 5.3 milyon koloni varlığı ile Dünyada Çin’den sonra ikinci ülke konumunda yer alırken;  110 bin ton  bal üretim miktarı bakımından Çin ve Arjantin’den sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde beş ana arı ırkı doğal olarak bulunmaktadır. İlimizde ise yaklaşık 30.000 koloni varlığı mevcuttur ve yaklaşık 500.000 kg bal üretimi yapılmaktadır ancak koloni başına düşen verim 15-16 kg kadardır. Bal üretiminin nicelik ve nitelik açısından geliştirilmesi için eylem planında yer alacak çalışmalar şu başlıklar altında toplanmıştır:

— Verimliliğin artırılması,
— Pazarlama ve kalite sorununa yönelik çalışmalar,
— Damızlık ana arı temini,
— Arı yetiştiricilerine yönelik eğitim hizmetleri,
— Gezginci arıcılık ve konaklama sorunlarına yönelik çalışmalar,
— Hastalık ve zararlılarla mücadele,
— Örgütlenme ve yasal düzenleme sorunlarının çözümüne yönelik girişimler
 
Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerini belirtmeleriyle devam etti ve öncelikli olarak ele alınması gereken konular belirlendi. Eylem planı çalışmalarının en kısa zamanda pratiğe geçirilmesi temennisi ile sonlandırıldı.
 
Editör: TE Bilişim