Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ünal kış ayında beklenen yağışların olmaması havaların bahar havasında geçmesi nedeniyle ağaçların erken uyanıp çiçek açtığını ve ilkbahar ayında da beklenilen yağmurların yağmaması nedeniyle Arıcılar olarak endişe duymakta olduklarını belirtti.

Hava şartları mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ifade eden Ünal, “ Kış aylarında beklenilen kar yağışının olmaması ve bahar havasında geçmesi ile İlkbahar ayında da yağmur yağışlarının olmaması sebebiyle biz aracılar olarak endişelenmeye başladık. Eğer havalar bu şekilde gider yağış olmaz ise ilerde arılarımızda ölmeler meydana gelebileceği gibi bu yıl bal rekoltesinde de düşüşler yaşanacaktır” dedi.

Kentte yaşanan kış kuraklığının bal üretimini olumsuz etkilediğini ifade eden Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünal, “Bal üretiminde işimiz tamamen yağışlara bağlı olarak, gelişen veya zayıflayan bir iştir. Eğer yağışlar olmazsa, çiçek olmayacak, çiçek olmayınca bal üretimi azalacak. Sonbahar mevsiminde ufak bir yağış alması bizi ümitlendirir, son bir aydır yağışların olmaması bizi endişelendiriyor. Sonbaharda yağışların olmaması kış aylarının da kurak geçmesi bizi olumsuz etkileyecek ve bal rekoltesini düşürecektir. Bu yıl yağışların daha fazla olmasını temenni ediyoruz. 2016 yılında meydana gelen kuraklıkta rekoltede Türkiye genelinde yüzde 70 oranında bir düşüş yaşanmıştı. Genel olarak, bu yıl bizim için felaket yılıydı. Genel olarak yağışların az olması veya olmamasında da minimum 35-40 civarında rekolte düşüklüğü yaşanıyor.
 
Editör: TE Bilişim