Niğde  Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal, vatandaşları içine bal esansı konularak satılan ballar konusunda uyardı.

 Ünal “Sokaklarda, mahalle aralarında veya bilmediğiniz yerden bal satın almayın. Bunları saf bal ile ayırt etmek çok zor" dedi. Son günlerde seyyar satıcıların sahte balları piyasaya sürmeye çalıştığını ileri süren Ünal, sektörleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ünal “Türkiye'de arıcılık ile alakası olmayan bazı firmalar bal satışı yapıyor. Türkiye'de ucuz fiyata bir çok yerinde içine bal esansı koyulmuş ballar satıyorlar. Denetim için kontrole gelindiğinde balların saf olmadığını belirten ambalajlar yapıştırılıyor. Denetim sonunda da ambalajlar çıkartılıp bal niyetine satılıyor. Bunun için her yerden bal almayın, balı bildiğiniz yerden satın alın. Bunların bazı sıkıntıları olabiliyor. Bir problem gördüğümüz zaman bizde müdahale ediyoruz. Ayrıca Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının da bunlarla ilgili denetimleri mevcut. Saf bal ile esanslı bal kolay ayırt edilemiyor. Bunu biz ayırt ederiz ama vatandaşlar edemez. Bunun için dikkatli olmak lazım" dedi.

Doğal, saf bal hakkında da bilgi veren Ünal şöyle konuştu: "Bal alırken rengi ölçü değil. Çok dolu, aşırı beyaz ballardan uzak durulmalı. Balın kendi bildiğimiz rengi vardır. Fakat yöresine göre değişebilir. Balın en büyük özelliklerinden birisi kokusudur. Süzme kavanoz balı açtığınızda bal kokusu sizi karşılayacaktır. Çiçeğin kevenin, kekiğin kokusunu hissedersiniz. Yüzde 100 balı anlamak için bir çıta balın yüzeyi sırsız ve yarım çerçeve şeklinde olmalıdır. Arı tarafından hepsi doldurulmamış bal hakiki saf baldır. Süzme bal ise 1 ay sonra kavanozun içinde donuyorsa hakikidir" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim